Egyáltalán nekem kell Lelki Ebédet szerveznem, vezetnem?

Istent nem a képességeid, hanem a szíved érdekli. Erről szól a Biblia szinte minden története, miért ne szólhatna erről a te történeted is?

Jézus szíve mindig kettőt dobbant, amikor látta az eltévedt, nehéz szívű embereket:

Amikor Jézus partra szállt, látta az összegyűlt sokaságot, és megsajnálta őket, mert olyanok voltak, mint a pásztor nélküli nyáj. (Márk 6,34)

Neked milyen a szíved? Érzed, hogy neked is jobb lenne, ha elindulna egy Lelki Ebéd, egy keresztény közösség a munkahelyeden? Érzed, hogy milyen jót tenne ez a keresztény kollégáidnak, akár érett hívők, akár még csak ismerkednek Istennel? Érzed, hogy mennyire szüksége lenne egy ilyen lehetőségre azoknak a munkatársaidnak, akik nem járnak templomba, nincs élő hitük, de ott a hiányérzet fájdalma a lelkükben? Engedd, hogy Isten megnyissa a szívedet, irányítsa a tekintetedet, az érzéseidet, akár a fájdalmadat. Sajnáld meg a pásztor nélküli bárányokat!

Ha a szíved a helyén van – azaz Isten tenyerén – , akkor a gyakorlati dolgok miatt nem kell aggódnod. Nem kell kiváló szónoknak lenned, nem kell több ezer baráttal rendelkezned: elég, ha akár csak 1-2 kollégával beszélgetsz egy nyugodt, Isten által előkészített pillanatban a Lelki Ebéd lehetőségéről. Egy első közös ebédet megszervezni nem nehéz!

Ne egyedül legyél a Lelki Ebéd vezetője, az senkinek se lesz jó. Például mi most úgy csináljuk, hogy sokszor én vagyok az új ötletek hozója, de a napi szervezést egyáltalán nem én csinálom, és az ebédek során a Bibliáról beszélgetéseket is előre beosztjuk, szinte mindenki szokott ilyet vállalni. Nem az a cél, hogy a Lelki Ebédek során gyönyörű prédikációk hangozzanak el, elég néhány saját gondolatot elmondani egy felolvasott igéről, és feltenni egy olyan kérdést, aminek alapján bárki mesélhet az érzéseiről, saját tapasztalatáról, vagy akár kérdéseiről. Itt olvashatsz bővebben ilyesmiről.

Hogyan keresd Isten vezetését ma a Lelki Ebéddel kapcsolatban?

Biblia: Olvasd el az irgalmas samáriai történetét! Úgy tűnik, ez a samáriai nem volt különösebben képzett, nem volt befolyásos, és nem volt orvosi végzettségű sem. De megesett a szíve a szükségben lévő felebarátján. Isten melyik munkahelyi ismerősödet hozza eléd, aki így szükségben van?

Ima: Kérd Istent, hogy töltse be a szívedet az ő Szentlelkével! Lélek által segítsen észrevenni az embereket, akiknek szüksége lenne Lelki Ebédre, és Lélek által adjon erőt és bátorságot az első lépésekhez.

Más keresztények: Ha van már keresztény kollégád, beszélgess vele a Lelki Ebéd ötletéről. Hogyan tudnátok felosztani a feladatokat? Hogyan tudnátok támogatni egymást? Hogyan alakíthattok ki olyan légkört a kezdetektől, hogy mindenki aktívan segítsen? Ha még nincs keresztény kollégád, akkor is ötletelhetsz, például a gyülekezetedbe járó barátaiddal.

Körülmények: Engedd, hogy Isten dobogtassa meg a szívedet! Kerülj olyan helyzetekbe, amikor megláthatod egy emberen, hogy mennyire “pásztor nélküli juh”, akinek erőt adna a Lelki Ebéd.