Isten fogja majd a kezed akkor is, amikor nem olyan könnyű.

Nem akarok zsákbamacskát árulni: A Lelki Ebéd egy tényleg jó modell lehet, de egyáltalán nem lesz probléma-mentes. Ha Isten úgy vezet, hogy kezdj bele egy Lelki Ebédbe, az szép lesz, de nem lesz kényelmes. Sok bátorító és lelkesítő dolog fog történni, lélekemelő beszélgetések, új barátságok, Isten szeretetének megélése vár. De sok nehézség is lesz, akár fárasztó, elcsüggesztő vagy ijesztő dolgok is. Ez a hét napos sorozat arról szól, hogy felfedezd, Istennek fontos-e hogy kezdj Lelki Ebédbe – és ami Istennek fontos, az a Sátánnak is az, nem fog csöndben félrehúzódni. De ne aggódj, a győzelem már eldőlt!

A Lelki Ebéd kapcsán a tapasztalataim szerint háromféle nehézség jellemző:

  • Időhiány: Sokszor túl sok az élet. Hiába lesz egy fix Lelki Ebéd napotok, amivel mindenki tud előre tervezni, még akkor is közbe fognak jönni sürgős feladatok, váratlan megbeszélések – akár még pont annak is, aki elvileg aznapra a beszélgetésindító gondolatokkal készült.
    Valamint lehet, hogy majd szeretnél mindenféle extrákat szervezni a Lelki Ebéd közösségeddel, pl. karitatív szolgálatokat, munkahelyen kívüli találkozókat – ezek remek dolgok, de persze nagyon nehéz ilyenekre időt találni a naptárakban.
  • Emberi nehézségek: Szervezni sosem könnyű. Át fogod élni, hogy nem válaszolnak az emailjeidre, hezitálnak a részvételben, nem segítenek annyit, mint amennyire szeretnéd. A Lelki Ebéden nagyon különböző személyiségű és gyülekezeti hátterű emberek gyűlhetnek össze, biztosan elő fog fordulni, hogy nagyon eltérő gondolkodásmódok találkoznak az ebéd fölött, és nem fog mindenki egyetérteni mindenben.
  • Kiélezett helyzetek: Amikor egy munkatársad hall a Lelki Ebédről, és emiatt gyengének tart téged vagy akár ellened fordul… Amikor jön egy nagyobb vita a Lelki Ebéden belül, amire nem látod a megoldást… Amikor kiderül, hogy akár a karriered útjában is állhat a Lelki Ebéd… Nem biztos, hogy lesznek ilyenek, de könnyen előfordulhatnak ijesztő szituációk.

A fő kérdés az: hogyan tekintesz ezekre a nehézségekre? Ha nem lennél rájuk felkészülve, akkor váratlanul érnének, gyorsan megtörnék a lendületedet és elvennék a kedvedet. Ehelyett inkább úgy gondolj rájuk, mint természetes, sőt kívánatos dolgokra! A Biblia nem wellness-hétvégékhez, rózsakerti sétákhoz, vagy ebéd utáni lustálkodásokhoz hasonlítja Isten országa építését. Ha vannak nehézségeid Isten akarata teljesítése, a Lelki Ebéd működtetése közben, akkor remek társaságban vagy! A Biblia hithősei mind átélték, hogy milyen nehéz, sokszor akár sírós Isten munkája, de aki kitart, arra öröm és ujjongás vár.

“Aki sírva viszi vetőmagját a földjére, ujjongással hozza be kévéit a mezőről!” (Zsoltárok 126,6)

Egy konkrét tippet írok még az általános hozzáálláson túl: Szükséged lesz egy barátra. Valakire, akivel meg tudod osztani a nehézségeidet, aki bátorít, támogat, imádkozik érted, akár konkrét segítséget ad. Jó, ha ez a Lelki Ebéd csapaton belül egy vagy több érett keresztény, akik osztják a látást veled; de lehet ez egy gyülekezeti barátod vagy a házastársad is. Mesélj nekik rendszeresen a Lelki Ebéd örömeiről és nehézségeiről, bátran kérj tőlük segítséget!

Hogyan keresd Isten vezetését ma a Lelki Ebéddel kapcsolatban?

Biblia: A 25. zsoltárt olvasd el, magadnak és Istennek.

Ima: Milyen nehézségektől félsz legjobban? Vidd őket Isten elé! Ne elkerülni akard őket, vagy mindenáron megoldani mindent, hanem egyszerűen tedd le őket előre Isten kezébe. Uram, köszönöm, hogy velem leszel akkor is, amikor nehéz lesz!

Más keresztények: Ki lesz az, aki tudna neked segíteni és bátorítást adni a nehézségekben? Beszélgess vele vagy velük, kérd akár őket, hogy kötelezzék el magukat arra, hogy rendszeresen beszélgetnek és imádkoznak veled. Isten gyönyörködik benne, amikor a keresztények nem magányos hősök akarnak lenni, hanem segítik egymást.

Körülmények: Figyeld meg magad a nehézségek idején. Mik a gyenge pontjaid? Mi az, ami feldühít vagy éppen visszavonulásra késztet? Mikor sikerül ezekre jól és mikor rosszul reagálnod? Ha ezeket tudod tudatosítani magadban, az már fél siker.