Új dolgokat elkezdeni vagy meglévőket működtetni szeretsz jobban?

Tudtad, hogy Dániel is megélte a Lelki Ebéd ötletét? 🙂 Ő egy tehetséges fiatal volt, aki nem éppen keresztény környezetben dolgozott – a hazáját leigázó király udvarába került, itt kellett tanulnia és aztán dolgoznia. Dániel hűséges maradt az Isten-hitéhez, ugyanakkor hűségesen helytállt ott, ahová Isten megengedte, hogy elkerüljön, a király “menedzsment team”-jében. Bizonyos pogány dolgokkal kapcsolatban úgy érezte, hogy rendben van, ha nem ellenkezik, például megtanulta a káldeusok összes tudományát, amelyben biztosan voltak misztikus, babonás dolgok is; vagy például engedte, hogy átnevezzék őt Baltazárnak, ami egy pogány istenség nevére utalt. Ugyanakkor meghúzott határokat is a hite miatt: nem volt hajlandó a király tisztátalan ételeit enni és borát inni. De ebben sem volt követelődző vagy agresszív, hanem egy próbaidőszak alatt bebizonyította, hogy ha csak zöldségeket eszik, attól sem lesz erőtlen.

Dániel hosszú életében váltogatták egymást az intenzív események és a csendes időszakok. Időnként nagyon megtapasztalta Isten közelségét és szabadítását, bátran kiállt a változás viharában, máskor viszont csak hűségesen végezte a napi feladatait. Így van ez a Lelki Ebédnél is:

  • Isten ad intenzív időszakokat: Ilyen a Lelki Ebéd elkezdésének kalandja, vagy egy megújulás, egy új ötlet megvalósítása.
  • És lesznek csendesebb időszakok is: Amikor egyszerűen csak működik a Lelki Ebéd hétről hétre, folyamatosan segítve a részvevőknek, kiszámítható módon, különösebb újdonságok nélkül.

Általában két fajta ember létezik: Az egyik új dolgokat szeret kitalálni, a másik meglévő dolgokat szeret működtetni. Te melyik típus vagy? Örülsz, ha kapsz egy sémát előre a munkádhoz, ami alapján láthatod, hogy mi a bevált és követendő módszer egy feladat elvégzéséhez, vagy megőrülsz ettől, és muszáj valami újdonságot belevinned?

Például Pál apostol erőssége az újdonságok megvalósításában volt, ő rengeteg új gyülekezetet alapított, aztán utazott és tovább, és a működtetést már másokra hagyta. Így írt erről:

“Igen, én ültettem el bennetek az Isten beszédét, Apollós öntözte a palántát, de mégis Isten az, aki felnevelte.” (1 Korintus 3,6)

A személyiségedtől függően két kísértésed lehet:

  • Ha szeretsz új dolgokba belevágni, akkor lehet, hogy nagyon könnyen indítasz Lelki Ebédet, de aztán nehezen adsz időt a palánta érésére, mindig változtatni akarsz, vagy akár nem is vagy kitartóan hűséges a Lelki Ebéd dolgában, valami teljesen más, még újabb ötlet vonja el a figyelmedet és energiádat.
  • Ha te inkább a meglévő dolgok működtetésében vagy jó, akkor valószínűleg jóval nehezebben indítasz el egy Lelki Ebédet, félsz tőle, nehezen találsz energiát rá. Utána viszont hűségesen tudod működtetni, de esetleg félsz megújítani akkor, amikor ideje lenne.

Dánielhez hasonlóan mindannyiunknak meg kell tanulnunk hűségesen kitartani a csendes és az intenzív időszakok változásában, a Lelki Ebédben is. Ugyanakkor Pálhoz és Apollóshoz hasonlóan jó, ha kiegészítjük egymást egy test tagjaiként, egymás erősségeire építünk. Akkor fog jól működni a Lelki Ebéd, ha hosszú távra tervezünk vele, van hozzá kitartásunk és türelmünk; ugyanakkor nem félünk megújítani, folyamatosan újragondolni az egészet.

Ha úgy olvasod ezeket a sorokat, hogy “ide nekem az oroszlánt is”, éget a vágy a Lelki Ebéd minél előbbi beindítására, az remek! De keress magad mellé valakit, aki segít a működtetésben, a praktikus részletekben. Ha úgy olvasod ezeket a sorokat, hogy “azért ezt még nagyon át kell gondolnom, nem érzem az erőt”, van benned egy óvatosság az új kezdettel kapcsolatban, az sem baj! De jó, ha találsz magad mellé valakit, aki segít, bátorít, energiát ad.

Hogyan keresd Isten vezetését ma a Lelki Ebéddel kapcsolatban?

Biblia: Olvasd el Dániel elhívását a könyvének első fejezetéből.

Ima: Gondold át Isten előbb imában a hozzáállásodat a Lelki Ebédhez! Milyennek lát téged Isten, mire teremtett, mire hívott el? Mire ad neked belülről energiát, és mi az, amivel kapcsolatban azt szeretné, hogy mások segítségét kérd?

Más keresztények: Beszélgess valakivel, aki már régóta működtet valamilyen gyülekezeti szolgálatot vagy szervezetet! Ő hogy látja az újdonságok-iránti-lelkesedés kontra működtetésben-kitartás kérdését? Ha nem tudsz ilyen emberrel beszélni, akkor olvasd el ilyen jellegű munkát végző híres keresztények életrajzát könyvben vagy az Interneten.

Körülmények: Figyeld meg az energiaszintedet a napod történései során. Mi az, ami lefáraszt, és mi az, ami feltölt? Az újdonságok vagy a kiszámíthatóság? Vedd észre, hogy Isten milyennek teremtett – és nézz körül, gondold át ezt másokkal kapcsolatban is.