Elképesztő a koreai kereszténység története! Az 1800-as években az ország vezetői nagyon féltek a külföldi befolyástól, ki voltak tiltva az idegenek és a műveik, így a Biblia is. Egy Robert Jermain Thomas nevű, wales-i misszionárius mégis odament, becsempészett az országba egy csomó kínai nyelvű Bibliát. Második látogatása során hajójukat egy folyónál a koreaiak megtámadták és felgyújtották. Robert folyamatosan próbált a parton lévő embereknek keresztény röplapokat és Bibliákat dobálni. Beszámolók szerint már lángolt a ruhája, amikor végre beugrott ő is a vízbe, még mindig bibliákat szorongatva. A parton kivégezték, de még kivégzésekor is Bibliákat próbált adni támadóinak.

Kép forrása: revelationmedia.com

Mennyire ismersz magadra a mártír Robert-ben? Talán a mi 2021-es magyar nyelvű kereszténységünk nem ilyen izgalmas, és talán mi nem lennénk ilyen bátrak… De hadd inspiráljon a történet váratlan folytatása! A katonák minden Bibliát elvettek és elégettek, de néhány koreai hazacsempészett párat és elkezdték olvasni őket. Egy Pak Yong-Sik nevű hivatalnok azért vitte haza titokban az egyik Bibliát, mert így a lapokból tudott a házában tapétázni. Sok látogatója vette észre idővel a tapéta szövegét, és kezdte el olvasni azt; később sokan kifejezetten a tapéta miatt látogatták meg őt és ismerték meg Jézus örömhírét.

Megdöbbentő, hogy Isten milyen gyorsan hozott ebből a furcsa misszióból ébredést. Mindössze 15 évvel később már 100 keresztény gyülekezet működött a folyó környékén!

Ha téged Isten nem hívott el lángoló ruhával is Bibliákat osztogató misszionáriusnak, az nem baj. De talán téged is elhívott “tapétának”: A munkahelyeden, rokonságodban, lakóhelyeden nem kell bibliai részeket kiabálnod, de jó, ha azok, akik közel kerülnek hozzád, felfedezik az életedben Isten üzenetét, ami rájuk is hatással lehet.

Péter így ír erről a Bibliában: “Tehát éljetek úgy, hogy mindenki lássa, milyen jó dolgokat tesztek, s hogy milyen jól és békességben éltek! Akkor még a hitetlenek is dicsőíteni fogják Istent a jó tetteitek miatt azon a napon, amikor ő eljön.” Egyszerűen élj úgy, mint egy Bibliából készült tapéta, amin előbb-utóbb felfedezik az emberek Jézus igazságát. Nem kell hatalmas dolgokat megtenned, óriási tudománnyal szólnod, trükkös módszereket alkalmaznod. A koreai misszió teljes kudarcnak tűnhet, Isten mégis csodát hozott ki belőle. Várj te is hűségesen Isten csodáira!

Sin-ui chugbog, azaz Isten áldjon! 
Sonkoly Tamás

Ezen a héten is lesz csütörtökön Lelki Reggeli, 8:15-9:00 között, ahol erről fogunk beszélgetni, illetve szerdán lesz  Lelki Ebéd 12:30-13:30 között, ahol Kálmán kedvenc bibliai történetéről fogunk beszélgetni Mindkettő továbbra is online formában lesz, várunk szeretettel! Csatlakozási linkek a www.lelkiebed.hu -n.

Kérdések a továbbgondoláshoz:

1. Mi ragadott meg leginkább a történetben és miért?

2. Hogyan lehetsz jó tapéta vagy éppen rossz tapéta? 

3. Hallgasd meg Pintér Béla “Vasárnap Reggel” című számát. Mit mond ez számodra a helyes tapétaságról?   https://www.youtube.com/watch?v=AzxOkq2LiL0

Ha  tetszett ez a Hétindító Üzenet, küldd el másoknak is!