Nálad mindenki egyenlő esélyekkel indul, ugye? A legtöbben erre rávágjuk, hogy igen, naná, ha van egy új ismerősünk, tiszta lappal indul. Lehet, hogy idővel lesznek dolgok, amik nem tetszenek, amikkel megbánt, amik rosszul alakulnak, ezek majd súlyok lesznek a kapcsolatunk mérlegén, de a mérleg az elején nyugalmi állapotban van.

Pedig ott a híres Horgonyozás nevű jelenség: Sokszor előfordul, hogy az első benyomásunk meghatározza egy új ismerősünk megítélését hosszú távon is:
– Például ha egy új kolléga furcsaságot kérdez, akkor hajlamosak vagyunk elkönyvelni rossz szakembernek, pedig nem biztos, hogy igazunk van.
– Sőt, ha az új kolléga csak egyszerűen “furán” néz ki (akár egyszerűen másként, mint mi), máris lesz bennünk vele kapcsolatban egy bizonytalan rossz érzés. És máris terhelődik a kapcsolatunk mérlege.
– Voltam tegnap egy képzésen egy csomó ismeretlen emberrel, és be kell, hogy valljam, hogy hatással volt rám egy-egy ruhadarab, tetoválás, frizura vagy nasi-választás is, ilyen butaságokból kezdtem az embereket megítélni. Horgonyoztam…

Hogy összekössem a mérleg és a horgony képét, képzelj el egy ilyen mérleget, amit például hentesek, halászok használnak:

Lehet, hogy még csak egy napja ismerek valakit, nem követett el ellenem semmi súlyosat, de akár önkénteleül is akasztok alulra egy-egy súlyt: Nem tetszik a ruhája / hangszíne / hobbija / kézfogása, ez könnyen beakad nekem, és máris megterhelődik a kapcsolatunk mérlege, máris nem állok hozzá olyan nyitottan.

Isten ellenzi az ilyen indokolatlan mérleg-torzítást. A Példabeszédek 20:23 nem csak kereskedőknek szól, hanem mindannyiunknak, akiket megkísért a Horgonyozás jelensége:
“Ha nem egyforma mértékkel mérsz mindenkinek, az utálatos az Örökkévaló számára! Soha ne használj hamis mérleget!”

Igaz ez új az ismerősökre, de pláne igaz a régiekre… Egy-egy régi sérelem, konfliktus, rosszul sikerült esemény megterheli a kapcsolatunkat, és inkább hátralépünk.

Mit mond erről a Biblia? Szeresd felebarátodat, sőt menj el még egy mérföldre, sőt bocsáss meg hetvenszer-hétszer… És ezek nem “üres elvárások” Isten részéről, hanem ezeket ő folyamatosan megteszi velünk, ő mindig nyit felénk, mindig kész tiszta lapot adni, őt nem befolyásolj a Horgonyozás kísértése. Ő minden reggel nullázza a mérleget, szeretetével és kegyelmével, ahogy Jeremiás írt róla: “Az Örökkévaló kegyelme, hogy még élünk, mert hűséges szeretete soha nem fogy el! Sőt, megújul minden reggel!”

A Horgonyozás önkéntelenül is megtörténik velünk, de van két ellenszere:
– Egyrészt, ha tudatosítod magadban ezt, és te is megújítod a kegyelmedet minden reggel az ismerőseid iránt.
– Másrészt, ha minden reggel “megfürdesz” Isten kegyelmében és szeretetében – és aztán ezt tudod továbbadni a nap során.

Kérd Istent, hogy mutasson rá, ha hamis mérleggel ítélsz meg valakit, és segítsen kegyelmesnek lenned!

Áldott napot,
Sonkoly Tamás

Ezen a héten is lesz csütörtökön Lelki Reggeli, 8:15-9:00 között, ahol erről fogunk beszélgetni, illetve szerdán lesz  Lelki Ebéd 12:30-13:30 között, ahol a “Kedvenc bibliai történetem” sorozatot folytatjuk. Mindkettő továbbra is online formában lesz, várunk szeretettel! Csatlakozási linkek a www.lelkiebed.hu -n.

Kérdések a továbbgondoláshoz:

1. Előfordul veled a Horgonyozás jelensége, amikor valakiről nagyon gyorsan elítélő véleményed lesz? Most olyan esetekre gondolj, amikor az illető nem ártott neked szándékosan.

2. Jézus hogyan állt hozzá az új és a régi ismerőseihez? OK, ő Jézus volt, de mit tudunk tanulni tőle a Horgonyozás elkerülése érdekében? 

3. Hogyan tud segíteni számodra Isten kegyelmének átérzése abban, hogy te is kegyelmes legyél másokkal?

Ha  tetszett ez a Hétindító Üzenet, küldd el másoknak is!