Ha inkább hallgatnád, mint olvasnád: PODCAST 

Bibliai hithősök történetét, vagy újkori híres keresztények életrajzát olvasni néha inspiráló, néha bosszantó. Inspiráló látni, hogy milyen csodás dolgokat éltek át az Úrral, de bosszantó, hogy a mi kis saját valóságunkban nem látunk ilyesmit. Ennek feloldásához hívjuk segítségül Abaham Wald statisztikus szemfelnyitó esetét:

Wald a második világháborúban elemezte a hadsereggel azt, hogy a bombázóknak vajon melyik része a legsérülékenyebb, hová lenne érdemes több páncélt tenni. Sok-sok, légicsatát túlélt repülőgép elemzése alapján jött létre a fenti ábra, jól látszott, hogy hol találták el ezeket a gépeket legtöbbször – úgyhogy Wald azt javasolta, hogy minden más területet páncélozzanak be. A hadsereg nem értette, ők a piros területekre tettek volna páncélt – de Wald felhívta a figyelmüket rá, hogy ezek a túlélő gépek sérülései, tehát nem olyan veszélyesek a károk, tovább tudtak ezekkel is repülni a gépek. Viszont a lezuhant gépeket valószínűleg a fehér területeken találták el. Nem szabad a túlélők elemzése alapján minden repülőgépre általánosítani.

Ugyanígy veszélyes a sikeres embereket elemezni. Elmondhatja a világhírű üzletember, hogy az ő titka az, hogy soha nem adta fel, és mindig volt B-terve; de hát sokan nem adják fel és van B-tervük, mégsem futnak be. Elmondhatja a top ligás focista, hogy ő minden nap egy órával többet edz, ettől olyan jó; de hát mások is sokat edzenek és nem feltétlenül lesznek olyan ügyesek. És igen, elmondhatja a sikeres keresztény, aki például egy jól működő szolgálatot épített fel a semmiből, hogy az ő titka mondjuk a sok ima és böjt – de vigyázz, hiába imádkozol és böjtölsz nála is többet, nem biztos, hogy te is ilyen látványos áldásokat fogsz átélni!

A kereszténység nem arról szól, hogy Isten segít nekünk a terveinket megvalósítani, hanem hogy ő meghív minket, hogy az ő terveinek megvalósításába csatlakozzunk be. Tanulmányozd bátran a hithősök életét, akár vedd mintául azt, ahogy ők megélték az Istennel való kapcsolatukat, de ne várd, hogy az eredmény nálad is pont olyan lesz. Isten téged más tervekbe akar bevonni! Jézus így beszélt a Lukács 16-ban:

“Aki hűségesen gazdálkodik a kevéssel, arra sokat is rá lehet bízni.”

Ne azt nézd, hogy Isten másokra mit bízott, hanem arra figyelj, hogy tőled mit vár! Hogy tudnád a létező legjobban teljesíteni ma az ő tervét a munkád kapcsán, a családodban, a gyülekezetedben, a barátságaidban? Isten elmosolyodik, ha ilyen, hű szolgákra jellemző kérdések foglalkoztatnak – fakaszd hát mosolyra őt ma is! És ahogy belesimulsz Isten rád szabott tervébe, te is mosolyogni fogsz!

Hűségesen gazdálkodó napot!
Sonkoly Tamás


Kérdések a továbbgondoláshoz:

1. Számodra mikor inspiráló és mikor bosszantó egy-egy hithős története?

2. Átéltél már olyat, hogy valaki tuti igazságként tanít egy módszert csak azért, mert neki bejött? Esetleg te csináltál már ilyet?

3. Mivel kell gazdálkodnod ma? Hogyan tudod Isten tervét ma a saját környezetedben jól betölteni?

4. Szeretnéd, hogy Isten sokat is rád bízzon? Akár igen, akár nem, beszélgess vele erről imádságban!

Ha  tetszett ez a Hétindító Üzenet, küldd el másoknak is!

Csütörtökön lesz Lelki Reggeli, 8:15-9:00 között, továbbra is online formában, ahol a fentiekről fogunk beszélgetni, várunk szeretettel! Az online Lelki Ebédet pedig szerdán 12:30-tól tartjuk, ott is erről lesz szó, úgyhogy választhatsz, hogy melyik időpont jobb neked.

Csatlakozási linkek a www.lelkiebed.hu -n.