Egy jó keresztény jó környezetvédő is? Vagy mindegy?

Keresztényként hogyan kell olvasnunk a híreket arról, hogy a klímaváltozás már biztosan az emberiség miatt van, és drasztikus lépésekkel lehetne csak lelassítani, ha egyáltalán? Azért dilemma ez, mert mi már előre tudjuk a történet végét a Jelenések könyvéből:  “Láttam új eget és új földet, mert az első ég és az első föld elmúlt, és a tenger sincs többé.”  Ha Isten terve az, hogy a bolygó elmúljon, akkor védjük meg a környezetet, vagy inkább fókuszáljunk a “legszentebb” tevékenységekre, és akár a legkörnyezetszennyezőbb repülőkkel is vigyük el az örömhírt a világ minden sarkába?

Összetett kérdés ez, de nem tehetjük meg, hogy nem állunk meg gondolkozni ezen – méghozzá Isten előtt. Három szempontot hadd mondjak, amiket érdemes lehet átgondolni:

1) Arra vagyunk elhívva, hogy szeressük az embereket – és ebben fontos lehet a környezetvédelem. Ha a munkahelyeden mindenki szelektíven gyűjti a hulladékot, és elmegy hétvégén önkéntesen megtisztítani egy folyópartot, te mit teszel? Beborítod a pörkölt-maradékodat a PET palackos gyűjtőbe és hétvégén csak a kocsid olajcseréje miatt mész a folyóhoz, mondván, hogy Isten szerint úgyis el fog pusztulni a Föld? Kétlem, hogy ezt jó szemmel néznék a kollégáid, így nem fogsz tudni szeretet-hidakat építeni. De ha csatlakozol hozzájuk, ha meghallgatod az ezzel kapcsolatos gondolataikat, az építeni fogja ezeket a szeretet-hidakat – és kialakulhatnak olyan emberi kapcsolatok, amelyekben aztán Isten is szóba kerülhet. Arról nem is beszélve, hogy áttételesen ugyan, de a környezetszennyezésed rosszabbá teszi az életét a máshol / később élőknek, ami ugye nem túl szeretetteli.

2) A környezetvédelem remek lelki gyakorlat lehet! Ha például egy ideig nem eszel húst, vagy ha nem veszel meg minden tárgyat azonnal, amit meglátsz, azzal a bolygóval és a lelkeddel is jót teszel. Sok szempontból az emberek kapzsisága, az élvezetek hajszolása és a mértéktelenség vezetnek a környezetszennyezéshez. Ne legyints a zöld élet alapelveire, mondván, hogy mi köze ehhez egy kereszténynek, inkább inpsiráljanak ezek is arra, hogy mértékletesen élj, Istenben keresd az örömödet és így erősítsd a lelki-szellemi izmaidat. Pál így írt erről Titusznak:
“Mert Istenünk üdvösséget hozó kegyelme már eljött és látható lett minden ember számára. Ez a kegyelem arra nevel bennünket, hogy forduljunk el az istentelenségtől és a gonosz kívánságoktól, és hogy mértékletesen, bölcsen, igazságosan és istenfélelemmel éljünk ebben a jelenlegi világban.”

Ha így élne mindenki, gyorsan megállítható lenne a globális felmelegedés.

3) Ügyelj, hogy a lényeg legyen a lényeg. A környezetvédelem fontos lehet, de Isten még fontosabb! Szerintem jó, ha nem csak legyintesz a bolygó megmentésére, hanem foglalkozol vele; de ne ess át a ló másik oldalára: ne legyen a környezetvédelem a bálványod, ne járj úgy, hogy egy nehézségek között lévő ismerősöd elhív kávézni, de te nem mész, mert se időd, se pénzed nem maradt a környezetbarát háztartásod működtetése miatt, meg túl nagynak látod a kávé ökológiai lábnyomát. A Föld megmentése egy összetett probléma, én személyesen attól félek, hogy az emberek önzése nagyobb, mint a hajlandóságuk arra, hogy a megoldás érdekében korlátozzák az életszínvonalukat. Nem lesz ennek jó vége – de Isten országa örök és elpusztíthatatlan, ezt tedd az első helyre!

Vidd ma Isten elé a környezetvédelem kérdését – hadd irányítsa ő a gondolataidat, tetteidet és szokásaidat ilyen szempontból is!

Üdv,
Sonkoly Tamás

Ezen a héten is lesz csütörtökön Lelki Reggeli, 8:15-9:00 között, ahol erről fogunk beszélgetni, illetve szerdán lesz  Lelki Ebéd 12:30-13:30 között. Mindkettő továbbra is online formában lesz, várunk szeretettel! Csatlakozási linkek a www.lelkiebed.hu -n.

Kérdések a továbbgondoláshoz:

1. Neked személyesen mennyire fontos a környezetvédelem? Meg tudod mondani, hogy miért?

2. Mennyire látod hídépítési lehetőségnek és a szereteted kifejezésének a környezetvédelmet az ismerőseid felé?

3. Hogyan tud a környezetvédelem lelki gyakorlatoddá lenni? Hogy lehet ezt jól / rosszul csinálni?

4. Adtál csendes időt Istennek, hogy vezesse a gondolataidat e témakörben? Adj! 🙂

Ha  tetszett ez a Hétindító Üzenet, küldd el másoknak is!