Oké, a munkáddal építed a céget, amikor dolgozol, de építsd párhuzamosan Isten országát is: imával! Sokat gondolkozom mostanában az imán. Hadd mondjam ki: Imádkozni nehéz, imádkozni akár unalmas is lehet, és nagyon ritkán látszik az ima direkt eredménye. Sokszor jobban szeretünk valami kézzelfoghatóbbat tenni Istenért, valami új módszert, valami látványos erőfeszítést bevetni – pedig lehet, hogy pusztán imával több gyümölcs teremne.

Több történetet is hallottam keresztényekről, akik imával fűszerezték a munkaidejüket. Egy fodrász például minden hajmosás közben imádkozott az adott vendégéért – szerintem ez olyan szép! Egy tanárnak pedig meglepő élménye volt. Szokásává tette, hogy amíg a diákok dolgoznak egy-egy feladaton, addig közöttük fel-alá sétálva imádkozik értük, név szerint. Egyszer 14 éveseket tanított, és ahogy így imádkozott az egyik fiúért, jött egy gondolat, úgy érezte, hogy Istentől: Ezért a fiúért még soha, senki nem imádkozott!

Tudsz te is imádkozni az emailjeid címzettjéért, a megbeszéléseden résztvevőkért, az ügyfeleidért, a megbízóidért? Persze, hogy tudsz! Azért szerintem ne fogadd most meg, hogy ezentúl minden nap, folyamatosan így teszel – inkább vállalj valami kisebbet. Mondjuk fűszerezd így imával kezdésnek csak a mai napodat! Vagy csak a felkiáltójeles levelet írókért imádkozz. Vagy imádkozz a közvetlen kollégáidért. Lehet az imádságért is imádkozni – vidd ezt Isten elé, és bátorítson, vezessen ő ebben!

“Ti azonban, szeretteim, épüljetek szentséges hitetekben, imádkozzatok a Szentlélek által” – olvashatjuk a Júdás levele 1:20-ban. Ez a trükk: Miközben építed a céget, ahol dolgozol, építs másokat is az imáiddal, és ezáltal épülni fog a hited is. Sokkal izgalmasabb és hatékonyabb így dolgozni!

Jó imádkozást,
Sonkoly Tamás

Kérdések a továbbgondoláshoz:
1. Eszedbe juttat most Isten olyan embert a munkád kapcsán, akiért talán még soha nem imádkozott senki? Imádkozz érte most!
2. Neked személyesen mi segítene abban, hogy imával fűszerezd a napjaidat? Valamilyen telefonos emlékeztető? Szoftveres megoldás? Kerek időpontokban imádkozás? Vagy valami más? Dolgozz ki erre olyan módszert, ami személyesen neked a leghatékonyabb lehet!
3. Ki az, akivel tudnál együtt is imádkozni néha? Küldjetek egymásnak akár csak rövid üzenetben egy-egy imatémát időnként!