A gyülekezeti kisgyerekes családoknak szervezünk éppen egy szabadtéri programot szombatra. Minden megteszünk, ami rajtunk áll: találtunk remek helyszínt, a legjobb babysitter-eket, kidolgoztunk egy jó programot, meg minden… de éppen esőt mond aznapra az előrejelzés. Remekül lehetne ezen aggódni, de úgy döntöttem, hogy nem fogok. Az én Uram az Eső Ura is, tele van ezzel a ténnyel a Biblia, például Jóel könyve is:
“Sion fiai, ti is ujjongjatok, örüljetek az Örökkévalóban, Istenetekben, mert újra esőt ad nektek alkalmas időben. Hullat rátok korai esőt idejében, és késői esőt az első hónapban.”

Oké, ebben az igében az eső inkább áldás. De jól rámutat arra, hogy azon túl, ami rajtunk áll, mindent tegyünk le Isten kezébe, ő kezeli azoknak az időzítését.

Azt hiszem ma is egy csomó külső hatás fog érni minket, amiket nem tudunk befolyásolni. Betegség, túl sok feladat, találkozás ideges emberekkel, gyomrunkat összeszorító impulzusok, és még ki tudja…Egy dolgot tudunk befolyásolni: megválaszthatjuk a reakciónkat. Szabad Isten elé vinni minden ilyesmit! Imádkozhatsz úgy, hogy Uram, te vagy az Eső Ura, a te kezedben van minden ilyen dolog időzítése. Ha te ezt most megengedted, akkor kérlek segíts, veled akarok végigmenni rajta! Sőt, szerintem szabad úgy is imádkozni, hogy Uram, dühös vagyok, hogy engedhetted meg még ezt is a mai napra!” A legrosszabb, amit tehetünk, hogy elfelejtkezünk Istenről, és inkább a saját szorongásunknak, dühünknek, menekülési vagy harc-ösztönünknek engedünk.

Az élet célja nem a kényelmünk; hanem az, hogy elmélyüljön a barátságunk Istennel, és közben egyre inkább krisztusivá formálódjunk. Én erre szeretnék minden napot kihasználni, akár napsütötte, akár esőáztatta az a nap.

Áldott napot!!
Sonkoly Tamás

Kérdések a továbbgondoláshoz:
1. Mikor érezted legutóbb azt, hogy valami váratlan külső körülmény felborította a napodat? Hogyan reagáltál? Ha újrakezdhetnéd, bármit másképp csináltál?
2. Te egy robot vagy, aki mindig tökéletesen tud reagálni a váratlan érzelmi hatásokra? Ha nem, akkor mi lehet reális elvárás magaddal szemben ilyen esetekben?
3. Hogyan tudod előre felkészíteni a szívedet egy napra annak érdekében, hogy ne borítsanak fel a váratlan viharok?