Elindult a kísérleti Hétindító Üzenet Podcast – ha inkább hallgatnád, mint olvasnád a mai üzenetet, kattints ide: https://lelkiebed.hu/feed/podcast

Vajon ma hány órakor lesz először hatalom a kezedben? Lehet, hogy te vagy a főnök, és sokan már kora reggel óta azon dolgoznak, amit elvársz tőlük. De ha nincs vezetői pozíciód, akkor is van hatalmad:

  • Hatással vagy a gyermeked / párod / lakótársad hangulatára már az aznapi első kimondott szavaiddal!
  • Hatalmadban áll kedves és segítőkész választ adni egy munkahelyi kérdésre – vagy elintézheted annyival is, hogy “Passz…”
  • Hatalmadban áll meghallgatni és bátorítani a komor hangulatú kollégádat – vagy panaszkodhatsz is miatta a többieknek.
  • Van hatalmad kedvesnek vagy kedvetlennek lenni a futárral. Ha pedig te vagy a futár: van hatalmad derűsen vagy undok módon átadni a csomagot!

Szent gondolatnak tűnik azt hangoztatni, hogy a hatalom rossz dolog. A Biblia ennél árnyaltabban mutatja meg a hatalmat. Isten sok embernek adott komoly hatalmat, vezetői lehetőséget, de nem a tökéleteseknek és a büszkéknek – inkább azoknak, akik átéltek néhány bukást és tisztában voltak a saját gyengeségeikkel. Ilyen volt például Mózes, Dávid király vagy Péter apostol is. De nem kell csak nagy vezetőkre gondolni: Isten adta nekünk a szabad akaratot, mi döntjük el, hogy tönkretesszük vagy megvidámítjuk a körülöttünk élők napját. Mi ez, ha nem hatalom?

Jézus az utolsó vacsorán ezer szónál is többet mondott egy lavór vízzel és egy törölközővel: Megmosta a tanítványai lábát. Utána visszaült közéjük, és így szólt:
„Értitek-e, mit tettem veletek? Ti Mesternek és Úrnak hívtok engem, és igazatok is van, mert az vagyok. Ha pedig én, aki Úr és Mester vagyok, megmostam a lábatokat, akkor nektek is meg kell mosnotok egymás lábát.”  (János 13:12-14)

Isten fog ma a te kezedbe is hatalmat adni. Imádkozz érte előre, hogy ne visszaélj, hanem élj vele: minden hatalom lehetőség a szolgálatra, a szeretetre. Szeretnél ma krisztusi napot átélni? Akkor vidd magaddal a szeretet törölközőjét!

Krisztusi napot!
Sonkoly Tamás
Lelki Ebéd – Hétindító Üzenet – oszd meg másokkal is!
www.facebook.com/lelkiebed
https://lelkiebed.hu/hetindito
https://lelkiebed.hu/feed/podcast

Kérdések a továbbgondoláshoz:
1. Mennyire vagy tudatában a hatalmadnak? Csak ösztönösen éled meg a kisebb-nagyobb hatalmi helyzetet, vagy belegondolsz a hatásodba?

2. Gondold végig az előtted álló napot. Látsz benne valami jó lábmosási lehetőséget? Hol és kivel lesz hatalmad valami jót tenni?

3. Ma vagy holnap tegyél ki magad mellé egy törölközőt! Egy pici, félig eldugott is jó, úgyis csak neked kell látnod – és ezáltal emlékeztetned magad Jézus példájának követésére.