Ha inkább hallgatnád, mint olvasnád: PODCAST 

Szabadidőmben szívesen nézem ismeretterjesztő csatornák érdekes műsorait. Távoli világokat hoznak közel, nem, vagy kevésbé ismert jelenségek részleteit, okait ismerhetjük meg ezekből a dokumentumfilmekből. A közelmúltban egy olyan sorozat egyik epizódját néztem, amely Peru és Brazília nemzetközi repülőterein mutatta be a vámhatóság és a rendőrség kőkemény küzdelmét a kábítószer csempészet ellen. Sorra mutatták be az egyes felderítéseket, a különbözőbb rejtési módokat.

Többek között bemutattak egy olyan esetet, amely jól ismert elkövetési módot szemléltetett, amikor valaki apró kis zacskókat lenyelve, saját testében próbálta kicsempészni a kábítószert. A jólöltözött férfin ránézésre semmi kirívó nem volt, nem tűnt és nem is tűnhetett fel rajta semmi furcsa. A hatóság tisztviselői számára is talán, csak egy apró megérzés volt, ami ahhoz vezetett, hogy kiválasszák a férfit egy alapos vizsgálatra. Kézi és a feladott poggyászának, ruházatának alapos átvizsgálása után is minden rendben levőnek tűnt.

Ezt követően került sor a röntgen vizsgálatra. Az eredmény egyértelmű volt: a férfi gyomrában jól láthatóvá váltak az apró kis „gömbök”, a kicsi, kokainnal töltött zacskók. Ettől a pillanattól kezdve minden megváltozott. Az eddig tagadásban lévő férfi megtört, a jól elrejtett sötét dolog, a féltve őrzött titka napvilágra került. 
Elmondta, hogy mindvégig tudatában volt annak, hogy halálos mérget rejteget, tudta, hogy elég, ha egy kis zacskó kiszakad, az a halálát okozza.

A film készítő arra is igyekeztek választ találni, hogyan juthat el valaki odáig, hogy így próbál kokaint csempészni. A férfi elmondta, hogy maga is kábítószerfüggő és régi barátai, egy rossz társaság hatására vállalta be, hogy így próbál pénzt szerezni. Alig, hogy vége lett a filmnek, folyamatosan kavarogtak bennem a gondolatok. Hogy is van ez a hívő életünkkel?

Amikor Dávid Zsoltárához érünk, talán bátran vállaljuk mi is: Vizsgálj meg Istenem (Zsoltárok 139:23) és büszkén mutatjuk rendezett külsőnket, vallásos életünket. Például a mi lakásunkban, de még az irodámban is számos tárgy, kép hirdeti Isten dicsőségét. 

De óhatatlanul is azon kezdtem el gondolkodni, hogy Isten mindent lát, nem csak a külsőségeket, Ő a szívek és vesék vizsgálója (Zsoltárok 7:10), az Ő igéje élő és ható, élesebb minden kétélű kardnál és áthatol az elme és a lélek, az ízületek és a velők szétválásáig, és megítéli a szív gondolatait és szándékát (Zsidók 4: 12). 

Ha most az Úr a teljes hívő életemről, gondolataimról, tetteimről, mások irányába tanúsított magatartásomról készítene egy röntgenképet, vajon az mit mutatna? Esetleg idegesen várnom kellene-e, hogy a jól elrejtett kis zacskócskák megjelennek? Majd magamba roskadva kezdeném magyarázni, hogy függőségeim régi életemből, megmaradt szokásaimból fakadnak és nem én vagyok a hibás? 

Csodálatos, hogy Mennyei Édesatyánk kegyelmes, Őelőtte bűneimet nem kell rejtegetnem, nem is tudnám elrejteni, viszont letehetem elé, kérhetem, hogy vegye ki ezeket az életemből, adjon szabadulást belőlük. Mindezek után jöhet a „röntgen”. Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz: megbocsájtja bűneinket és megtisztít minket minden gonoszságtól. (János első levele 1:9). 

Sábián Zsolt

Csütörtökön lesz Lelki Reggeli, 8:15-9:00 között, továbbra is online formában, ahol a fentiekről fogunk beszélgetni, várunk szeretettel! Az online Lelki Ebédet pedig szerdán 12:30-tól tartjuk. Csatlakozási linkek a www.lelkiebed.hu -n.

Kérdések a továbbgondoláshoz:

1. Van olyan dolog az életedben, amitől szívesen szabadulnál?

2. Bátran Isten elé mered vinni esetleges hibáidat, tévedéseidet? 

3. Hiszed, hogy Isten az Ő hatalmas kegyelme által minden bűnödtől meg tud szabadítani? 

Ha  tetszett ez a Hétindító Üzenet, küldd el másoknak is!