Lelki Ebédet bárki indíthat a munkahelyén vagy az iskolájában! Szervezd meg ezt az alkalmat, hozd létre a közösséget, és élvezzétek együtt mindennek sok-sok áldását!

1. lépés – Ismerd fel Isten vezetését!

Ne saját erőből vagy hirtelen lelkesedésből próbálkozz. Szánd rá az időt arra, hogy felismerd Isten vezetését:

 • Imádkozz! Kérd Istent, hogy mutassa meg az ő akaratát neked ebben.
 • Olvass Bibliát! Kifejezetten “Lelki Ebéd szemüveggel” figyeld, amit olvasol.
 • Beszélgess más hívőkkel! Hallgatsz ilyen témájú igehirdetéseket, beszélgethetsz erről más keresztényekkel, olvashatsz ilyen könyveket.
 • Figyelj a körülményekre! Ezek mutatják meg Isten időzítését. Lehet, hogy most várnod kell, de az is lehet, hogy nem szabad tétováznod.

A cél az, hogy ha belevágsz egy Lelki Ebéd szervezésébe, akkor annak Isten adja meg az erős alapját, mindig tudj visszaemlékezni erre a tőle való indíttatáshoz.

2. lépés – Keress keresztény munkatársakat!

Talán már tudod néhány kollégádról vagy diák-társadról, hogy keresztények. De lehet, hogy nem ismersz egyet sem. Elég egyetlen ember ahhoz, hogy elkezdj vele egy rendszeres ebédet! Hogyan találhatod meg őt?

 • A legtöbb munkahelyen nem életszerű, hogy körbeírj mindenkinek egy “Keresztényeket keresek!” tárgyú körlevelet. De természetes módon, mindenféle hátsó szándék vagy nyomulás nélkül azért mesélhetsz a hitedről egy beszélgetés során; elég a hétfői “Milyen volt a hétvége?” kérdésre így válaszolni. Engedd, hogy megtudják az emberek, hogy hívő vagy, és talán lesz közöttünk néhány, akikről ilyenkor kiderül, hogy ők is keresztények.
 • Ha nagyon elakadtál, és nem találsz keresztény kollégákat, akkor gondolkozz az épület falain kívül: talán a környező munkahelyeken találhatsz keresztényeket, akikkel együtt tudsz ebédelni.

3. lépés – Kezdjétek el!

A legjobb forma talán a hetenkénti közös ebéd, egy fix napon. A legtöbb embernek sok és változékony a munkája, nem lesz ott mindig mindenki, ez nem baj. Először nagy lesz a kísértés, hogy csak havonta vagy két hetente találkozzatok, de a heti találkozó adja meg azt a mélységű kapcsolatot, hogy tudjatok egymás életéről, tudjátok hordozni egymás terheit. Néhány tipp:

 • Egy jó Lelki Ebéd a Bibliára épül, de beszélgetős módon. Aki az adott beszélgetés vezetője, hozzon egy igerészt, egy áhítatot, egy igehirdetés üzenetét. Jó, ha tud hozzátenni pár személyes gondolatot, akár történetet, de ne csak ő beszéljen: készüljön kérdésekkel, amik nem lexikálisak (“Hányan voltak az apostolok?”), hanem bárki tud rájuk személyes tapasztalatokkal válaszolni (“Volt olyan napotok mostanában, mint Péteréknek a sikertelen halászatkor?”).
 • Mindig más vezesse a beszélgetést. Ne legyen egy kapitány, aki mindig készül. Sokkal jobb, ha mindig más hozza a beszélgetésindító gondolatokat, így mindenki magáénak érzi a Lelki Ebédet, és változatosak lesznek a témák, az alkalmak. BÁRKI tud Lelki Ebédet tartani, jó kérdéseket feltenni; még az is, aki még csak ismerkedik a kereszténységgel.
 • Teremtsetek elfogadó légkört. Különbözőek vagytok. Akár más felekezetbe jártok, másként élitek meg az Istennel való kapcsolatotokat, más a vérmérsékletetek, a szokásaitok. Legyetek mindig barátságosak, megértőek és szeretetteliek; még akkor is, ha nem feltétlenül értetek egyet mindenben.

Tipp: Kezdjétek egy 6 hetes próbaidővel! Így mindenki bátrabban benne lesz, mintha “örökre” kéne elköteleződnie. A 6 hét után értékeljétek és döntsetek a folytatásról.

Hogy működhet jól a Lelki Ebéd, amit majd te szervezel? Olvasd el a tapasztalatainkat, a gyakori kérdésekre adott válaszokat, konkrét tippjeinket.

Lelki Ebéd áttekintés és praktikus részletek

Ha most elgondolkoztál rajta, hogy elindítasz egy Lelki Ebédet, akkor kérlek keress meg!

 • Válaszolunk minden kérdésedre, tudunk mesélni a saját tapasztalatainkról.
 • Nézz meg egy másik Lelki Ebéd közösséget, ülj be hozzájuk egy vagy több alkalomra!
 • Szeretnénk imádkozni érted!
 • Akár praktikus módokon is segítünk, például részt veszünk az első néhány Lelki Ebédeteken.

Írj egy sort a hello@lelkiebed.hu -ra, vagy kattints ide az üzenet írásához.