Ha inkább hallgatnád, mint olvasnád: PODCAST 

Isten bekapcsolt mikrofonja

Néhány héttel ezelőtt a sporthíreket olvasgattam az interneten, amikor egy különös cikkre bukkantam. A hír arról szólt, hogy Gianluigi Buffon-t, az olasz Juventus labdarúgó csapatának világhírű kapusát egy bajnoki mérkőzésről eltiltották. Önmagában ez a tény még nem tűnt rendkívülinek, hiszen a játékosok nemegyszer tanúsítanak olyan magatartást a játékvezetővel, vagy a másik csapat játékosaival szemben, amely valamilyen utólagos szankciót vont maga után, viszont ebben az esetben egész másról volt szó. A legendás kapus, egy tavaly decemberi mérkőzésen, olyan tartalmú kijelentést tett, mellyel istenkáromlást követett el! 

Mind a hazai, mind a nemzetközi labdarúgást évek óta nagy érdeklődéssel követem, de meg kell, hogy mondjam ez az eset, különösen az ítélet nagyon meglepett. Számos külföldi sportrovat beszámolt róla, a cikkeket elolvasva végül összeállt a kép. Olaszországban 2010-ben vezettek be, egy úgynevezett „istenkáromlásról szóló törvényt”. Erre hivatkozva az olasz labdarúgó-szövetség fegyelmi eljárást indít minden olyan esetben, mikor a focisták vagy az edzői stáb tagjai a mérkőzéseken Istent vagy a szenteket káromolják. A szabálysértők pénzbírságra, vagy bajnoki mérkőzésről történő eltiltásra számíthatnak.

white ball in mid air photography

Őszintén mondom, elismeréssel tekintek a szabály megalkotóira. Nem kétséges, hogy mind a sportban, mind az egyéb társas kapcsolatokban, így például a munkahelyen is elengedhetetlen egymás tisztelete. Minden téren egyre nagyobb hangsúlyt kap, hogy semmilyen sérelem, konfliktus nem szolgálhat alapul arra, hogy az embertársainkat sértegessük. De mi a helyzet a mindenható Istennel, a világ Teremtőjével, a mindenség Urával? Az Ő tisztelete hol marad? A Bibliában ezt olvashatjuk: „Nem mond ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül, ha valaki hiába mondja ki a nevét.” (2Mózes 20:7)

Isten tiszteletet érdemel, mindenkitől, minden helyzetben. Vajon ezt tapasztaljuk a hétköznapokban? Visszatérve a cikkekre, még egy fontos dolgot említettek: az utóbbi időben több ilyen jellegű eset történt a mérkőzések során, mint az előző években. A növekedés oka pedig, hogy a járványhelyzetre figyelemmel, Olaszországban is a foci meccsek nézők nélküli, üres stadionokban kerültek megrendezésre. A pálya mellé helyezett mikrofonok, kamerák így – a nagyszámú szurkoló keltette hangzavar hiányában – sokkal könnyebben tudták rögzíteni az ilyen szabályszegéseket.  Mondhatjuk úgy is, hogy az elmúlt hónapokban a lelkes szurkolók által keltett „hangszigetelő” hatás megszűnt és hallhatóvá vált az is, ami eddig nem.

Saját életemre nézve, bizony én is tapasztaltam ezt a „hangszigetelő jelenséget”. Nem egyszer nyomta el heves reakciómat valamilyen külső hangforrás. Például forgalmi dugóban araszolva az autórádió hangja, a bevásárló központ végtelen hosszú sorában állva a hangosbemondó és a vásárlók csevegése… De fontos, hogy tudjuk, hogy Isten irányába nem működik a hangszigetelés! Az ÚR hallja, amit bánatunkban, nehézségünkben vagy éppen örömünkben mondunk el neki. Kéréseink, könyörgéseink, hálaadásunk mind-mind ugyanúgy az Ő éjjel-nappal bekapcsolt „mikrofonja” előtt hangzanak el.

Töltsön el minket ez a hatalmas lehetőség örömmel, reménnyel, ugyanakkor Isten félelemmel és tisztelettel is Teremtőnk felé. Odaszánt életű keresztényként az ÚR Jézussal, a Megváltónkkal személyes kapcsolatunk van.  Ő olyan békességet és türelmet tud adni számunkra, ami meg tudja változtatni szívünk állapotát és nem a törvény miatt, hanem szeretetből, az Ő kegyelméből tudunk engedelmeskedni Isten rendelkezéseinek. 

„Várva vártam az Urat, és Ő lehajolt hozzám, meghallotta kiáltásomat” (Zsoltárok 40:2)
„Szeretem az Urat, mert meghallgatja könyörgésem szavát.” (Zsoltárok 116:1)


Sábián Zsolt

Csütörtökön lesz Lelki Reggeli, 8:15-9:00 között, továbbra is online formában, ahol a fentiekről fogunk beszélgetni, várunk szeretettel! Az online Lelki Ebédet pedig szerdán 12:30-tól tartjuk. Csatlakozási linkek a www.lelkiebed.hu -n.

Kérdések a továbbgondoláshoz:

1. Nehéz próbák, problémás élethelyzetek között is meg tudod őrizni békességedet, melyet az Úrtól kaptál, vagy még küzdelmeid vannak ezen a területen?

2. Keresztényként, hogyan reagálsz arra, ha környezettedben valaki Istent káromolja?  Te magad jó példát mutatsz-e beszédedben is? 

3. A mindennapok során élő kapcsolatot ápolsz-e az Úrral? Örömödet, bánatodat megosztod-e Vele?

Ha  tetszett ez a Hétindító Üzenet, küldd el másoknak is!