Ha inkább hallgatnád, mint olvasnád: PODCAST 

Igyekszünk nem (nagyon) átlépni a vonalat, de azért a vonal közelében maradni, ugye? Sok döntésünknél nem azt veszük figyelembe, hogy mi lenne a bölcs választás, hanem hogy mi az, ami még éppen belefér. Például úgy vezetni az autónkat, hogy a sebességhatáron, vagy picivel fölötte legyünk. És az élet sok más területén is: mi az, ami még éppen nem számít illegálisnak / erkölcstelennek / szabálytalannak / bűnnek? Meddig mehetek el, hol van a határ? Sőt: Hol úszom még meg a büntetést, a következményeket? Ott a helyem!

Ezt szokta követni a második kérdés: Ööö, hogy keveredtem ebbe a helyzetbe? Az egyértelműen rossz döntésekhez általában egy csomó olyan döntés vezet, amik nem feltétlenül hibák, de nem is éppen bölcsek. Én csak kiváltok még egy hitelkártyát / nem kezdem el egyből ezt a nagy munkát / elmegyek kávézni vele / iszom még egy pohárral. Egyik sem bűn, de valószínűleg egyik sem bölcs döntés, hanem inkább olyasmi, ami a vonal felé lökdös.

Pál így ír erről az Efézus 5:15-ben:
“Ezért ügyeljetek arra, hogyan éltek! Ne legyetek ostobák, hanem bölcsek!”

– Pál mondhatná a farizeusi, törvénytudó múltjával, hogy ne legyünk ostobák, azaz ne kövessünk el bűnöket, de nem így fogalmaz.
– Jézus kegyelmével telve azt is mondhatná, hogy úgyis a krisztusi megváltásban érdemes csak reménykednünk, de nem is ide lyukad ki.
Hanem azt mondja, hogy éljünk bölcsen: Úgy folytatja a levelében, hogy használjuk ki a lehetőségeinket és ismerjük meg Istent és az ő akaratát, minél jobban. Nem muszáj ezeket tennünk, de ez vezet bölcs döntésekhez, bölcs élethez.

Hogyan tudunk a határvonalon táncolás helyett bölcs döntéseket hozni?
1. Egy döntés előtt gondolj a múltadra, tanulj a korábbi hibáidból. Lehet, hogy bizonyos dolgokban neked közelebb van az a vonal, mint másoknak; lehet, hogy bizonyos kísértésekre fogékonyabb vagy. Tudatosítsd ezeket és különösen is vigyázz velük!
2. Gondolj a jelenedre is: mit érzel most? Ha éppen dühös, ideges, vagy mondjuk irigy vagy, akkor a legjobb döntés, ha nem döntesz, ilyen érzelmekkel könnyen átlépnéd a vonalat. Várj legalább holnapig!
3. Milyen jövőt szeretnél magadnak? Milyen legyen a párkapcsolatod, a munkád, az anyagi helyzeted, az egészséged évek múlva? Úgy hozz döntéseket, hogy ezeket előre építgesd vele, ne pedig a vonalon táncolj, mondván “hátha ettől még nem dőlnek ezek össze”.

A döntéseidnél légy előre bölcs. Ne azt kérdezd, hogy “Ez még belefér?”, és ne azt, hogy “Ez megúszható büntetés nélkül?”, hanem azt, hogy “Mi lenne a valóban bölcs döntés?”

Ha bővebben érdekel Andy Stanley “Better decisions, fewer regrets” gondolata, amelyből a mai üzenet is származik, angolul elérhető a könyv és ingyenes videók is!

Helyes döntéseket kívánok!
Sonkoly Tamás