Számunkra körülbelül ez a formula vált be:

  • Rövid imával kezd az, aki aznap a beszélgetést vezeti. Ez nem kötelező, ha kínosnak gondoljátok ezt mondjuk egy vendéglátóhelyen; figyeljetek Isten vezetésére.
  • Utána ő mond néhány bevezető gondolatot egy bibliai rész alapján. Nem kell prédikálnia, elég, ha felvet egy számára fontos igei igazságot, vagy dilemmát. Van, amikor ez a rész csak 2-3 perc és van, amikor 15-20 perc is akár, témától és személyiségtől függően.
  • Ezután jön a lényeg, a beszélgetés. Hadd mesélje el mindenki a személyes gondolatait, élményeit a témában! A beszélgetés vezetője terelgesse a dolgot: az elején jöhet valamilyen rövid, jégtörő kérdés (pl. “Hogy viselitek, ha túlóráznotok kell?”), aztán mélyebbek. Természetesen jó, ha nem simán körkérdések hangzanak el, hanem élő beszélgetés alakul ki, ügyelve arra, hogy mindenki megszólalhasson, de senki se uralja le a beszélgetést.
  • Ne legyen a végén vége. Éljen tovább bennetek a tanulság: Meg lehet fogalmazni valamilyen alkalmazást, amit a héten igyekszik mindenki megvalósítani a beszélgetés hatására. Jó ötlet utólag körbeküldeni a vázlatot, hogy aki nem tudott eljönni, vagy aki még szeretné emésztgetni, az elolvashassa.

Praktikus dolgok:

Létszám: Az ideális létszám 2-8 között van, ennél többen már nem fogtok tudni valódi beszélgetést csinálni, lesz, aki alig jut majd szóhoz. Ha már sokan vagytok, érdemes több csapatot formálni, akik akár egymás melletti asztaloknál, de külön beszélgetnek.

Helyszín: Érdemes olyan helyet keresni, ahol nyugodtan tudtok beszélgetni; ezt munkahelye válogatja. Jó lehet egy nem túl zsúfolt önkiszolgáló étterem vagy akár egy tárgyaló, ha ott szabad enni. Tökéletes helyet nem fogtok találni, de Isten tud segíteni olyanra bukkanni, ahol jóízűen tudtok beszélgetni és másokat sem zavartok.

Időtartam: 30-45 perc. Ennél több időtök úgysem lesz egy munkanapon. Ebbe nem nagyon fér bele az, hogy hosszabban beszélgessetek személyes dolgokról, “hogyvagyoljatok”, ez majd a kávégépnél vagy egy másik ebédnél megtörténhet. 🙂 De ha valakivel valami jelentős dolog történt, fontos imakérése van, az mindenképpen mondhassa el.

Itt van néhány Lelki Ebéd vázlat, amiket te is használhatsz, vagy inspirálódhatsz belőlük:

Lelki Ebéd a sportról

Az elveszett bárány, pénz és fiú