Pár éve meglepő helyzetben volt szívmelengető élményem. A húgom végzett a diplomamunkájához fókuszcsoportos kutatást és én is vállaltam, hogy részt veszek benne. Néhányan ültünk körbe egy asztalt az egyetem alagsorában, és… fantasztikusan éreztem magam! A húgomat tényleg érdekelte, hogy mit gondolunk, mit gondolok! Esze ágában sem volt valami bölcs tanácsot adni, vagy átvenni a témát, hogy ő is beszélhessen. Sőt, kifejezetten bátorított minket: “Ez nagyon érdekes, mesélj még erről!”. Sose hittem volna, hogy egy ilyen kutatás ekkora érzelmi hatással lesz rám, de bizony ez történt. Hülyén hangzik, de szeretve és elfogadva éreztem magam, pedig nem valami érzelmes és mély dologról beszélgettünk, hanem online eszközökkel kapcsolatos szokásokról.

Az alapvető emberi szükségletek közé nem csak olyasmik tartoznak, mint az evés meg az alvás, hanem közel ilyen fontos a meghallgatás, az elfogadás érzése. Nagyon pozitív hatása van, ha valaki részesül ezekben, és sokféle probléma gyökere lehet, ha valaki sokáig nem éli ezeket át.

Gondolj a beszélgetéseidre a barátaiddal, kollégáiddal! Általában elég hamar megoldáskereső, tanácsadó üzemmódra vált valaki, a másik problémáit hallva… Vagy alig várja, hogy a szó-pingpongban az övé legyen a szerva, ő mesélhessen végre. Próbáld ki, hogy egyszerűen csak meghallgatod a másikat! Persze ne úgy, hogy mondjuk elalszol és emiatt nem szólsz közbe, hanem hadd érezze, hogy figyelsz, hogy érdekel, hogy bátorítod. Ez a meghalgatottság, elfogadottság érzés sokszor többet ér, mint bármilyen tanács! Ez az aktív, elfogadó figyelés az egyik alapja a pszichoterápiának, coachingnak, lelkigondozásnak, talán még a gyónásnak, bűnvallásnak is.

Jézus azt mondta egyszer: „Zákeus, gyere le gyorsan, mert ma a te házadban kell megszállnom.”  Nem azt mondta, hogy gyere csak ide, van 3 tanácsom az életedre. Nem az volt a lényeg, hogy kéne egy hotel aznap estére. Jézus tényleg kíváncsi volt Zákeusra, időt akart tölteni vele, a megvetett vámszedővel, akire soha senki nem volt kíváncsi… Zákeus a vacsorán üdvösséget talált – nincs leírva, hogy mit mondott neki ezügyben Jézus, valószínűleg nem ez volt a lényeg, hanem az elfogadó, valódi szeretet.

Jézus minket is elfogad, meghallgat, érdekli minden, amit mondunk neki! Élj ezzel a lehetőséggel, fürödj meg ennek a jó érzésében – és aztán add tovább ezt az aktívan figyelő szeretetet az embereknek, akikkel beszélgetsz, és láss zákeusi csodákat te is!

Szeretettel,
Sonkoly Tamás

Ezen a héten is lesz csütörtökön Lelki Reggeli, 8:15-9:00 között, ahol erről fogunk beszélgetni, illetve aktívan meghallgatni egymást. Szerdán pedig 12:30-tól folytatjuk a “kedvenc biblai részem” sorozatot, ezúttal én készülök. A www.lelkiebed.hu oldalon megtalálod az online csatlakozós linket.

Kérdések a továbbgondoláshoz:

1.    Mit szoktál érezni baráti / munkahelyi beszélgetések közben? Könnyen megy az aktív figyelés? Vagy elkalandozol / tanácsot adsz / te akarsz mesélni?

2.    Neked személy szerint mennyire szükségleted, hogy meghallgassanak? Hol kapod ezt meg?

3.    Hogyan lehetne ezen a területen fejlődni, hogy te is megkapd és másoknak te is megadd a meghallgatottság érzését?

Ha  tetszett ez a Hétindító Üzenet, küldd el másoknak is!