Kell nekem keresztény közösség a munkahelyemre is?

Kettős életet élni nem kellemes, mégis sok keresztény ezt csinálja:

  • A gyülekezetében megélheti Isten értékrendjét, és ott olyan közössége, barátai vannak, akikkel nagyon egy húron pendül: a Biblia egy közös alap, Isten dicsősége egy közös cél.
  • A munkahelyén viszont teljesen más a hangulat és az értékrend, sokszor az önzés vagy csak az anyagi szempontok mozgatják a szálakat. Aki keresztény, az egy ilyen környezetben sokszor csak próbál túlélni, nem belekeveredni; vagy pont, hogy feloldódik ebben a közegben, miközben azért lelkifurdalása van.

Solomon Asch professzor híres konformitás-kísérletében az alanyoknak meg kellett mondaniuk, hogy három különböző vonal közül melyik ugyanolyan hosszú, mint egy külön mutatott negyedik. A 10 résztvevő közül az első 9 beépített ember volt, akik magabiztosan rámondták egy nyilvánvalóan rossz megoldásra, hogy a helyes . Ezek után a 10., valódi résztvevő irtó kínosan érezte magát, és bár tudta, hogy nem mond igazat, de sok esetben besorolt a többiek mögé, és ő is hibás megoldást jelölt meg. Sokszor ilyen kereszténynek lenni egy munkahelyen vagy iskolában: Akkora a nyomás, hogy könnyű feladni az elveinket és beállni a sorba, ahelyett, hogy azt a megoldást választanánk, amit igazából jónak gondolunk; legyen szó egy konkrét döntésről, vagy csak az általános hozzáállásról.

Viszont Asch professzor kísérletének volt egy nagyon bátorító verziója is. Ha csak egyetlen ember is volt a beépítettek első 9 között, aki igazat mondott, és a megfelelő hosszúságú vonalat jelölte meg, akkor a végén a valódi résztvevő már sokkal bátrabban állt ki a véleményéért és mondott igazat ő is. Sokkal kisebb lett így a nyomás, hiszen érezte, nincs egyedül a saját megoldásával.

A Lelki Ebéd egy olyan keresztény közösség tud lenni a munkahelyeden, ami segít megállni egy nem keresztény környezetben. Ha akár csak egy keresztény barátot találsz, akkor már segíteni tudtok egymásnak:

  • Isten szeretetével és imával tudtok hozzáállni a munkahelyi problémákhoz, nem emberi ügyeskedéssel.
  • Tudtok egymásnak segíteni, hogy mindig Isten akarata legyen a legfontosabb, ő legyen az igazi főnökötök.
  • Le tudtok ülni a napi rohanásban egy kicsit Bibliázni, Isten szívére hangolódni és így lelkileg feltöltődni.

Amikor Jézus imádkozott a tanítványaiért, ezt mondta:

Nem arra kérlek, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy őrizd meg őket a Gonosztól! (János 17,15)

Óriási megtartó ereje van egy keresztény kollégának, aki nem csak bólogat, hanem tényleg megérti és átérzi, amikor a munkád kihívásairól beszélsz neki. Folyamatosan tudtok egymásnak segíteni, hogy ne saját erőből, hanem Isten erejével dolgozzatok; és közös erővel tudtok só és világosság is lenni ebben a világban.

Keresztény munkatársat találni nem mindig könnyű – én 5 évig vártam, mire találtam egyet… aki ismert még egyet… aki ismert még egyet… és így elindul az első Lelki Ebéd. Később más, közeli munkahelyekről is jöttek hozzánk, ahol nem találtak hívő kollégákat, de szükségét érezték egy ilyen közösségnek. Ha rádobbant most a szíved arra, hogy milyen jó, ha van keresztény közösséged a munkanapokon is, akkor kérd Istent, hogy valamilyen “isteni véletlen” útján találjatok egymásra keresztény kollégákkal!

Hogyan keresd Isten vezetését ma a Lelki Ebéddel kapcsolatban?

Biblia: Olvasd el a Hegyi Beszéd elejét. Segít tudatosítani Isten különös értékrendjét, és rámutat, hogy milyen fontos sónak és világosságnak lenni. Egy szem só vagy egy zseblámpa nem túl erős, de egy maréknyi só vagy egy világító reflektor már óriási hatással lesz a környezetére, együtt vagyunk erősek.

Ima: Kérd Istent, hogy adjon neked keresztény kollégákat! Ő teremtsen olyan helyzeteket, beszélgetéseket, amikor egymásra találhattok.

Más keresztények: Ha találtál keresztényeket a munkahelyeden, beszélgess velük a munkátok és Isten kapcsolatáról. Ha nem találtál még, akkor beszélgess a gyülekezetedben olyan hívőkkel, akik hasonló munkát végeznek valahol.

Körülmények: Imádkozva figyeld Isten szelíd hangját, vezetését! Kivel kell beszélgetned? Ki az, akinek bátran beszélhetsz a hitedről, tolakodás helyett jó hírnek veszi? Hogyan akar Isten segíteni neked, hogy rátalálj keresztény kollégákra?