Tudod, kinek van szüksége biztatásra? Csak annak… akinek dobog a szíve! Neked életed mely területén van ma szükséged biztatásra? És a körülötted élők közül kit kéne neked biztatnod ma?

Pszichológusok kísérletekkel bizonyították, hogy abszolút mérhető hatása van a rajongók biztatásának a sportolók teljesítményére: Hatékonyabban, kitartóbban teljesít az, akit biztatnak a szurkolók. A Covid miatt zárt kapus sportesemények sok rajongónak rosszul estek, de a sportolók kifejezetten szenvedtek attól, hogy nincs ott velük a szurkolók tömege. Óriási szükségük lett volna a nézők biztatására, ebben szó szerint erő van!

A (hívő) életünkben is sokszor nem tanácsokra, új ötletekre van szükségünk, hanem biztatásra! Érezzem, hogy valakinek fontos a sikerem, bátorít, motivál. Megakadt ma a szemem Pál apostol búcsúzásán az efézusiaktól. Ezt mondta nekik: “Ne felejtsétek el, hogy három éven keresztül éjjel-nappal könnyek között tanácsoltam, biztattam és figyelmeztettem mindegyikőtöket.” 

Te ennek az igének melyik részét szoktad megragadni? Örömmel osztogatsz tanácsokat? Figyelmezteted az embereket, ha úgy látod, valamit rosszul csinálnak? Vagy azért szoktál biztatni is? Bátorítsd, biztasd a körülötted lévőket, sokszor ez a szeretet legjobb kifejezési formája! Legyen szó akár egy munkahelyi nyomás alatt görnyedő kollégáról; akár egy, a keskeny úton kicsit bizonytalanul tébláboló keresztény testvéredről, biztasd őket! Nem kell nagy okosságokat mondanod, egyszerűen együttérzően bátorítsd őket, hadd érezzék a támogatásodat ebben a nehezebb időszakban. Óriási erő van ebben!

És persze kérd Istent, hogy téged is biztasson! Ha Bibliát olvasol, akkor jó eséllyel nem valami teljesen újat tanulsz belőle – de mégis érdemes bibliázni, olyan biztató tud lenni a Szentlélek, az Ige által!

Hadd fejezzem be az egyik kedvenc igei biztatásommal, ezt kívánom ma neked, hidd el bátran: “Meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára.”

Hajrá!
Sonkoly Tamás

Csütörtökön lesz Lelki Reggeli, 8:15-9:00 között, továbbra is online formában, ahol a fentiekről fogunk beszélgetni, várunk szeretettel! Az online Lelki Ebédet pedig szerdán 12:30-tól tartjuk. Csatlakozási linkek a www.lelkiebed.hu -n.

Szolgálati közlemény: A podcast megszűnt. 1O adás készült belőle, de úgy tűnik, hogy messze sokkal többen olvasnák, mint hallgatnák a Hétindító Üzeneteket. Természetesen lehet, hogy idővel majd eljön ennek is az ideje…

Kérdések a továbbgondoláshoz:

1. Fel tudsz idézni olyan alkalmat, amikor valakinek a biztatása segített rajtad egy nehéz helyzetben? Vagy olyat, amikor pont, hogy annyira kellett volna, de nem biztatott senki?

2. Képzeld el, hogy egy munkatársad kínlódik a munkájával. Hogyan biztatnád? Mik lehetnek ilyenkor a jól eltalált szavak, és mik a kevésbé szerencsések? Érdemes ezt előre átgondolni, gyakorolni, nem pedig élesben. 

3. Téged hogyan szokott biztatni Isten? Mi a különbség Isten biztatása és az emberektől jövő biztatás között?

Ha  tetszett ez a Hétindító Üzenet, küldd el másoknak is!