Ha inkább hallgatnád, mint olvasnád: PODCAST 

A Biblia úgy beszél az életünk krisztusivá válásáról, mint metamorfózisról, teljes, belülről fakadó átalakulásról. Ahogy a természetben például az ebihalból béka lesz. Tegnap a lelkipásztorom, Kotán Béla beszélt az “ebibéka” szóról: ez egy képtelen gondolat, és mégis előfordul a keresztényekkel, hogy vissza-vissza kacsintgatnak abba az életmódba, amiből kihívta őket Isten.

Volt már olyan munkaköröd, hogy két főnököd volt egyszerre? Nem könnyű! Főleg, ha az a két főnök nem kommunikál rendesen egymással, sőt, akár nincsenek jóban, ellenérdekeltek… Egy ilyen duplafőnökös helyzet könnyen felőrli az embert, ellopja a lelki békéjét.

A lelki életben az ember a vágyainak, céljainak rendeli alá a dolgokat, úgymond önmagának választ főnököt:
– Szeretnék például milliárdos lenni? Akkor ez a gondolat kell, hogy a főnököm legyen, ennek kell alárendelnem minden más lehetőséget, hogy elérjem a célt.
– Szeretném igazán jól megérteni és megélni a Bibliát, egyre inkább átalakulni Jézushoz hasonlóvá? Akkor viszont ez a cél legyen minden másnál fontosabb.
– Szeretném mind a kettőt egyszerre? Ez olyan, mintha két, sokszor kifejezetten ellentétes főnököm lenne, vagy mintha egyszerre szeretnék béka és ebihal lenni…

Ha nem találsz békességet, gondold át ezt a kettőséget a saját életedben! Az ebihalnak kopoltyúja van, a békának tüdeje. Ha lelki értelemben nem kapsz levegőt, fuldokolsz, akkor lehet, hogy egyszerre mindkettőt szeretnéd? Ha Isten elhívása is érdekel és a világ csábítsa is vonzó, akkor két főnöknek akarsz megfelelni, ami minden, csak nem békés. Jézus így beszélt erről: “Egy szolga sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik és a másikat pedig megveti.”

Lehet, hogy úgy érzed, bizonyos örömöket megtalálsz a keresztény hitedben, de ez önmagában kevés, neked szükséged lenne Istennek nem tetsző dolgokra is a teljes örömhöz. Minden ember így érez, ez normális! Jézus a Hegyi Beszédet azzal kezdi, hogy “boldogok a lelki szegények”. Ha nem érzed teljesnek az életedet, lelki értelemben valamilyen módon hiányosnak látod azt, akkor megteheted, hogy próbálsz visszamenni ebihalnak, próbálsz két főnöknek megfelelni… De ne tedd! Tiéd a mennyek országa Jézus ígérete szerint, azt ragadd meg, ma reggel is!

Belső békével teli napot!

Sonkoly Tamás

Csütörtökön lesz Lelki Reggeli, 8:15-9:00 között, továbbra is online formában, ahol a fentiekről fogunk beszélgetni, várunk szeretettel! Az online Lelki Ebédet pedig szerdán 12:30-tól tartjuk. Csatlakozási linkek a www.lelkiebed.hu -n.

Kérdések a továbbgondoláshoz:

1. Milyen metamorfózison mész át, ahogy egyre jobban megismered Istent? Akár szokásaidban, akár gondolkodásban, érzésekben.

2. Hajlamos vagy rá, hogy két ellentétes célod legyen, két úrnak szolgálj? Milyen területen? 

3. Számodra mit jelent a “Boldogok a lelki szegények” mondat? Hogyan találhatod meg általa a belső békességedet?

Ha  tetszett ez a Hétindító Üzenet, küldd el másoknak is!