Örömmel töltött el, hogy a sok nehézség ellenére, bár egy évet halasztva, de megrendezték Tokióban a 32. nyári olimpiai játékokat.  A világ legnagyobb sporteseményén, több mint 300 versenyszámában mérték össze tudásukat a sportolok. Csodás küzdelmeknek, kiemelkedő eredményeknek, új olimpiai csúcsoknak lehettünk szemtanúi két és fél héten át.  

Viszont, ezekben a napokban számtalan egyéb felemelő dologról is hallottunk, a sport teljesítményeken kívül is. Írtak például arról, hogy egy japán férfi minden reggel táblával a kezében kiállt az olimpiai falu elé. Ha egy a versenyre induló sportolókat szállító busz a közelébe ért, a táblát magasba emelve a következő – angol nyelven írt – felirattal bátorította őket: „Jó reggelt, sportolók! Ha nem is nyertek érmet, akkor is ti vagytok a legjobbak! Szóval, higgyetek magatokban!” 

Számos olimpikon osztotta meg a férfi fotóját, megköszönve a bátorítást, támogatást. 

Keresztényként különösen öröm látni a bátorítás ilyen mértékű kifejezését. Egyrészt azért, mert mások bátorítása hívő életünk része kell, hogy legyen, ez is a keresztényi szeretet egyik megnyilvánulása. Pál apostol több levelében is arra szólítja fel a gyülekezetek tagjait, hogy bátorítsák egymást. Másrészt viszont létezik olyan, hogy bátorítás ajándéka, mely egy csodálatos kegyelmi ajándék. Talán te magad is találkoztál már olyan hívő testvérrel, akinél érezted, hogy a bátorítást, a biztatást valami „természetfölötti profizmussal” csinálja.  Ez csak úgy árad belőle!

Erről szintén Pál apostol ír a Rómaiaknak szóló levélben: „Aki a bíztatás és bátorítás ajándékát kapta, az bíztassa és bátorítsa a többieket!” (Róma 12:8 Egyszerű fordítás)

Lehet, te más kegyelmi ajándékot kaptál az Úrtól. Lehet, hogy várod, hogy inkább a vezetés ajándéka legyen a tiéd, vagy tanítás. El kell mondanom, hogy minden ajándék Istentől jön és minden ajándék egyaránt fontos és értékes! Sőt egy ember több ajándékot is kaphat az Úrtól. Ha Isten a bátorítás ajándékát adta neked, akkor aztán egy percig se késlekedj, használd! Ez nem egy lehetőség, nem a hangulatodtól, a körülményektől függő opció! „Különböző ajándékokat kaptunk aszerint, hogy Isten mire adott nekünk kegyelmet. Használjuk hát ezeket!” (Róma 12:6 Egyszerű fordítás)

Talán, arra gondolsz jó, de hol kezdjem? A lehetőségek tárháza végtelen. Kezdheted a bátorítást a családod körében: egy hétköznap reggel az iskolába induló gyerekeid, vagy a nehéz munkahelyi feladatok előtt álló házastársad felé. Másik ilyen terület lehet a munkahelyed. Olyan sokan örömmel veszik a bátorítást! Megannyi embernek szüksége van a bátorításra, a vigasztalásra. Sokszor tapasztaltam, hogy több kollégám nehézségekből, gondoktól terhelve „esik be” a munkahelyére. Volt, aki a folyamatban lévő válóperéről jött, volt aki halálos beteg szülője ágya mellől és így kezdett hozzá a napi nehéz feladatokhoz. 

Felmerülhet benned a kérdés: rendben van, de hogyan, miként csináljam? A jó hír, hogy semmit nem kell kitalálnod! Ha a Mindenható Isten ezt az ajándékot adta neked, vezet téged ebben is, Szentlélek által. Ha pedig vágysz erre az ajándékra, bátorítalak, imában kérd el Istentől. „Áldott legyen az Isten – Urunknak, Jézus Krisztusnak Atyja – akinek irgalma bőséges, és aki minden vigasztalás és bátorítás forrása. Ő biztat és bátorít bennünket minden bajban, hogy mi is megtudjunk vigasztalni és erősíteni másokat, amikor ők vannak bajba. Ugyanúgy bátorítjuk őket, ahogyan Isten is megerősített bennünket.”(2Korintus 1:3-4 Egyszerű fordítás)

Emlékszel még, hogy amikor te szorultál bátorításra, mivel vigasztalt az Úr? Melyik Biblia verseket hozta eléd, esetleg voltak olyan dicsőítő énekek melyek igazán szóltak a szívedhez akkoriban? Vagy, küldött egy testvért, akivel átbeszélhetted a helyzetet és megnyugodtál, jobb kedvre derültél ez által? Használd fel mindezt a tapasztalatot, bátoríts, biztass és vigasztalj úgy, ahogy az Örökkévaló Isten tette ezt veled! Ja, és egy percig se késlekedj! 

Áldott napot!
Sábián Zsolt

Ezen a héten is lesz csütörtökön Lelki Reggeli, 8:15-9:00 között, ahol erről fogunk beszélgetni, illetve szerdán lesz  Lelki Ebéd 12:30-13:30 között, ahol szintén erről lesz szó. Mindkettő továbbra is online formában lesz, várunk szeretettel! Csatlakozási linkek a www.lelkiebed.hu -n.

Kérdések a továbbgondoláshoz:

1. Hogy látod: Megkaptad-e a bátorítás ajándékát? Ha nem, vágysz erre a kegyelmi ajándékra? 

2. Nehézségeid idején, kitől és hogyan kaptál bátorítást?

3. Tudsz említeni olyan Bibliai verseket, amelyeken keresztül üzent Neked akkoriban az Úr?

4. Milyen területeken, kiket bátorítottál mostanában (család, munkahely, egyéb)?

Ha  tetszett ez a Hétindító Üzenet, küldd el másoknak is!