Meghatározó számomra annak a kanadai gyülekezetnek a története, akiket felkért az egyházuk vezetősége, hogy a helyi egyetemen kezdjenek missziós szolgálatot. Közel két évig próbálták egy csapattal, mindenféle módszerrel elérni a diákokat, de kudarcot vallottak. Végül a pásztoruk ennyit mondott: “Ezen a héten figyeljétek meg, hogy hol dolgozik Isten és csatlakozzatok hozzá!” Azt kérte a csapattól, hogy vegyék észre, ha valaki nyitott, ha lelki dolgok iránt érdeklődik – ez nem szokott csak úgy megtörténni, ez Isten tervének a része! Ahogy Jézus mondta:

“Senki sem jöhet énhozzám, ha nem vonzza őt az Atya.”
(János 6:44)

Két nap múlva az egyik lányt megkereste egy osztálytársa az egyetemen, és azt mondta: “Úgy gondolom, hogy te keresztény vagy. Beszélnem kell veled.” Ennek a lánynak pont kezdődött volna egy tanórája, de inkább a büfébe ment ezzel az osztálytárssal – és a beszélgetésükből kiderült, hogy az egyetemen 11 lány kezdte el közösen tanulmányozni a Bibliát, bár egyikük sem keresztény! Nagyon érdekelte őket Isten, de szükségük volt valakire, aki segít nekik megérteni az Igét. Hamarosan már 5 Bibliatanulmányozó csoport működött az egyetemen – és nem ügyes módszerek hatására, hanem ennek az Istenre figyelésnek a gyümölcseként!

Vajon Jézus ráért, hogy a fán észrevett Zákeussal vacsorázzon, “elmenjen vele a büfébe”? A múlt heti Hétindító Üzenet arról szólt, hogy Jézus  talán lyukas naptárral élt, eleve betervezte az ilyen Istentől kapott szeretet-lehetőségeket a programjába. De van egy másik lehetőség is: lehet, hogy már volt aznapra vacsora-meghívása, elköteleződött már egy programra, de Zákeus kedvéért nemet mondott rá, vállalva a kellemetlenséget, ami ezzel járhatott. Ez is példa számunkra!

Isten minket is arra hív, hogy figyeljünk az ő tervére, vegyük észre a szeretet lehetőségeit a napjainkban! Egy kollégád egyszercsak rákérdezett a hitedre? Egy barátod őszintén beszél egy nehézségéről, és pont most lenne rá szüksége, hogy meghallgasd? Valakinek csak te tudnál segíteni egy elakadásában, bár ez váratlanul derül ki? Ha érzed a Szentlélek szelíd bátorítását, hogy élj egy-egy ilyen lehetőséggel, akkor nehogy nemet mondj!

Sokszor nehéz hirtelen “sávot váltani” – gyakran mondunk nemet a szeretet lehetőségeire és inkább ragaszkodunk a terveinkhez. Ez a kanadai lány is mondhatta volna talán, hogy megszeg egy szabályt vele, ha ellógja az órát. Vagy csak mondhatta volna, hogy ha ezt most kihagyja, akkor sok extra energiát kell majd a pótlásba fektetnie, és ki tudja, hátha ezen múlik, hogy átmegy-e a vizsgán. Lehetett volna ezer kifogása, de egyikkel sem élt. Nekünk is lehet ezer kifogásunk ma, de válasszuk inkább a szeretetet!

Istenre figyelős napot kívánok!
Sonkoly Tamás
Lelki Ebéd – Hétindító Üzenet – oszd meg másokkal is!
www.facebook.com/lelkiebed
https://lelkiebed.hu/hetindito

Kérdések a továbbgondoláshoz:
1. Volt már olyan beszélgetésed, szeretet-lehetőséged, amire nehezen vetted rá magad, de nagyon fontosnak bizonyult?

2. Milyen érzések szoktak benned kavarogni, ha egy adott napod tervei veszélybe kerülnek, hirtelen módosítanod kéne?

3. Neked mi tud segíteni, hogy ne a terveidhez ragaszkodj, hanem felismerd Isten tervét, a szeretet lehetőségeit, a Lélek halk bátorítását?