Kvíz: Vajon melyik bibliai szereplő mondta a fenti idézetet Istenről?

Talán egy meggyógyult vak? Vagy az etióp kincstárnok? Vagy Tamás apostol? Akárki is mondta, biztosan tele volt örömmel és ez volt élete legboldogabb időszaka, igaz? Szeretnéd te is átélni és szívből kimondani ezt?

Azt hiszem, rossz hírem van: Ezt Jób mondta, a könyve utolsó fejezetében… Ő volt az, aki mindenét elveszítette az Isten által megengedett csapásokban, aztán pedig a barátai mindenféle teljesen hibás gondolattal próbálták vigasztalni. Még mindig szeretnél eljutni hozzá hasonló élethelyzetre, ahol ilyen szépeket mondasz Istenről…?

A keresztény hitünk nagyon sok eleme csak hallomásokra épül. Ahogy mindenki csak addig ért a focihoz, politikához, vírusvédelemhez és gyerekneveléshez, amíg nem kell élesben csinálnia, ugyanígy sok kereszténynek is remekül hangzó gondolatai vannak például a kiégésről, gyülekezeti konfliktusokról, hitehagyásról, lelki pusztaságról, egészen addig, amíg ők maguk nem kerülnek ilyen helyzetekbe…

Sose tékozold el a nehézségeidet! Ezek nem csupán próbák, hanem tanulási lehetőségek is: Istent sokkal mélyebben, valósabban, “a saját szemeiddel” megismerheted ilyenkor. Jób nagyon szép hitéletet élt a csapások előtt, de mégis azt mondja, hogy az csak olyan felszínes dolog volt, mintha csak hírből hallott volna Istenről.

Erről a gondolatról az “Isten megtapasztalása napról napra” című könyvben olvastam, és nagy hatással volt rám. Én szeretnék mély, valódi, saját hitet! Vannak nehézségeim, de ha ezekre a hitem építőiként tekintek, máris van értelmük. Ahogy ezt a könyv írja:

Amikor megpróbáltatások között vagy, Urad úgy jelenti ki neked a jellemét, ahogyan még sohasem ismerted azelőtt. Meg fogod tapasztalni erőteljes és vigasztaló jelenlétét. Jóbhoz hasonlóan rájössz, hogy az Úr veled marad, még ha mindenki más elhagy is. Világosabban fogod látni Istent, mikor sötét időkön visz át. Oly módon fogod megtapasztalni Istent, amiről azelőtt csak másoktól hallottál.”

Áldott napot!
Sonkoly Tamás

U.I.
Ha érdekel az említett könyv, itt nézhetsz utána. Minden napra van benne egy rövid áhítat, én nagyon sokat köszönhetek a szerzőknek!

Lelki Ebéd – Hétindító Üzenet – oszd meg másokkal is!
www.facebook.com/lelkiebed
https://lelkiebed.hu/hetindito

Kérdések a továbbgondoláshoz:
1. Előfordult már veled, hogy felszínesnek, akár butaságnak bizonyult egy elméleti gondolatod, amikor már személyesen is találkoztál az adott problémával?

2. Gondold végig a mai problémáidat ennek a bibliai résznek a szemüvegével! Mit tanítanak ezek Istenről?

3. Ha úgy érzed, hogy te megéled Jób könyvét, neked is sok a nehézséged, de pont az utolsó lap ki van tépve nálad, azaz nem látod Istent benne… mondd el neki! Kiálts hozzá!