Jézus egyik nagy csodája Gadarában történt. Egy sírok között lakó, láncait letépő, őrjöngő, megszállott ember szabadult ott meg Jézus szavára. Eddig mindenki félt tőle, de ezután azt látták, hogy szépen felöltözve, ép elmével ül Jézus lábánál. Gadara lakói nem különösebben örültek ennek, azt kérték Jézustól, hogy sürgősen szedje a sátorfáját. A megszabadult ember viszont ragaszkodott Jézushoz, szívesen ment volna vele. Logikus lett volna, ha Jézus beveszi őt is a csapatába – egy ilyen mélyről jött, ekkora csodát átélt ember valószínűleg sokkal hűségesebben és önzetlenebbül követte volna őt, mint a többi tanítvány. De nem ez történt:

“Az az ember pedig, akiből kimentek az ördögök, arra kérte, hogy vele maradhasson. De Jézus elküldte, ezt mondva neki: “Térj haza, és beszéld el, mit tett veled az Isten.” Ő pedig elment, és hirdette az egész városban, hogy milyen nagy jót tett vele Jézus.” (Lukács 8:38-39)

Emlékszel az előző Hétindító Üzenetre a fiúról, akiért életében először imádkozott valaki? Ehhez hasonlóan vannak emberek, akiknek talán egyetlen hívő keresztény ismerőse sincs rajtad kívül! Talán a főnököd vagy a kollégáid élnek úgy, hogy nem is ismernek más megtért embert rajtad kívül! Van ennek egy terhe is, talán ettől hirtelen úgy érzed, hogy óriási a felelősség rajtad, hogy nem hibázhatsz, hogy tökéletesnek kell lenned – pedig dehogy! Nem attól leszel hiteles, ha nem hibázol, hanem mondjuk attól, ha tudsz bocsánatot kérni. Én például az előbb kértem bocsánatot a főnökömtől egy hibámért – nem volt könnyű, de nem sikerül tökéletesen dolgoznom, és nem akartam elmismásolni az egészet.

Sok keresztényt ismerek, akikben motoszkál, hogy legszívesebben felmondana a munkahelyén, hogy valami tényleg értelmessel foglalkozhasson, egy gyülekezet vagy keresztény szervezet munkatársa legyen. Persze sok embert tényleg elhív így Isten, de sokat nem – nekünk inkább azt mondja, hogy “Gadarában kell maradnod”, ahol te tudsz lenni a Szentlélek fénye, a Szeretet tükre, Isten követe. Kell ennél értelmesebb munka? Ott légy hűséges szolgája Istennek, ahová ő küld!

Áldott napot!
Sonkoly Tamás

Kérdések a továbbgondoláshoz:
1. Ott vagy most, ahol Isten látni akar? Például Isten akarata a jelenlegi munkahelyed? Ha nem vagy benne biztos, kérhetsz tőle pecsétet, bátorítást, útmutatást!
2. Vajon ki az a környezetedben, aki nem ismer más keresztényt rajtad kívül? Mit súg Isten, ha imádkozol ezért az emberért?
3. Tudatos benned, hogy Isten milyen sok bűntől és megkötözöttségtől szabadított meg téged is?