Ha inkább hallgatnád, mint olvasnád: Kísérleti jelleggel most is van PODCAST 

Volt az emberiségnek egy időszaka, amikor már időre kellett ébredni a gyári munka pontos kezdése érdekében, de még csak a gazdagoknak volt ébresztőórája. Hogyan oldották meg ezt a kihívást a gyári munkások, mondjuk a 19. századi Angliában?

Létezett egy külön szakma, a “felkopogó” (knocker-upper), akiknél elő lehetett fizetni ébresztésre. Ők hajnalban járták a várost, és a megbeszélt időpontokban felébresztették az ügyfeleiket, az ablakaikon kopogtatva. Ehhez egy hosszú botot vagy akár köpőcsövet használtak. Kihívás volt, hogy ne legyenek túl halkak, mert akkor nem ébred fel az előfizető; de ne legyenek túl hangosak se, mert akkor másokat is felébresztenek, akik még aludni szeretnének – vagy még rosszabb, akik így ingyen élveznék a szolgáltatást. 

Egy londoni felkopogó 1929-ben. (forrás: J. Gaiger / Topical Press Agency / Getty Images)

A felkopogók szakmája szép lassan kihalt – de lelki értelemben Isten mindannyiunkat ilyen felkopogóknak hív!

Neked milyen lesz a 2022-es éved? Lehet, hogy erre a kérdésre hétköznapi dolgok jutnak az eszedbe: mi vár rád a karrieredben, a családban, milyen várható kihívások és örömök lehetnek mérföldkövek idén. Ez persze rendben van, de kérlek, tervezd bele Isten országának építését is az évedbe! Például ne csak arról szóljon a munkád, hogy próbálod túlélni valahogy a munkaidőt, vagy hogy szakmai sikereket üldözöl. Legyél Isten által küldött felkopogó a kollégáid felé!

Ne maradj csendben, de ne is “törd be az ablakot” túlzott igyekezetedben. Kérd Istent, hogy mutasson rá a megfelelő ablakokra, ahol finoman, szelíden tudsz kopogtatni, ahol be tudod mutatni Jézus szeretetét. Erre van szüksége az embereknek, 2022-ben is!

Illés átélte az 1 Királyok 19-ben, hogy Isten hangja “halk és szelíd hang” ami nem bántó vagy tolakodó, de azért hallható és reményt keltő. Legyél te is Isten halk és szelíd hangja a környezetedben, készülj így a következő évre az Úrral!

Boldog Új Évet,
Sonkoly Tamás

Az idei első Lelki Ebéd január 5-én, szerdán lesz, 12:30-tól. A Lelki Reggeli pedig másnap, csütörtök reggel lesz, 8:15-től, ahol a fentiekről fogunk beszélgetni. Várunk minden érdeklődőt szeretettel ezekre a beszélgetésekre! Mindkét lehetőség online lesz, a www.lelkiebed.hu oldalon megtalálod a csatlakozási linkeket.

Kérdések a továbbgondoláshoz:

1. A te hitedet hogyan ébresztette fel az Úr? Kik voltak a “felkopogóid”, akik által rátaláltál a hit útjára?

2. Hogy látod 2022-t felkopogtatói szemmel? Vajon milyen lehetőségeket teremt neked erre Isten? Milyen érzések vannak benned ezzel kapcsolatban?

3. Hogyan tudod eltalálni, hogy ne legyél se túl halk se túl hangos, amikor Isten szeretetét kommunikálod mások felé?

Ha  tetszett ez a Hétindító Üzenet, küldd el másoknak is!