Nálad mindenki egyenlő esélyekkel indul, ugye? A legtöbben erre rávágjuk, hogy igen, naná, ha van egy új ismerősünk, tiszta lappal indul. Lehet, hogy idővel lesznek dolgok, amik nem tetszenek, amikkel megbánt, amik rosszul alakulnak, ezek majd súlyok lesznek a kapcsolatunk mérlegén, de a mérleg az elején nyugalmi állapotban van.

Kezdésként elsütök egy szokásos frázist: ‘’Változó világban élünk.’’
Szuper, de ez mindig is így volt. Nekem ez a dolog most olyan szempontból merült fel, hogy azt érzékelem, hogy valami drágább lett az életünkben. Nem az arany, az olaj, vagy az adatok, hanem az idő.

Mostanában, ha valamitől rettegek, az az, hogy utat, célt tévesztek. Hogy valami fura köd, homály fedi el a szemem és lelkem, és úgynevezett ‘’kanapé keresztény’’ leszek.

A közösségemben lévő testvéreket is, és magamat is rajtakapom azon, hogy van bennünk segíteni vágyás és adakozunk is (ez relatív ugyan, de időnként nem is keveset). Viszont mintha ezzel kipipálnánk egy lelkiismereti kérdést a szívünkben és megnyugszunk… Pedig, ha az időnket kellene áldozni, akkor abból egy másodpercet nem engednénk!

Nézzük meg máshonnan:
Márk 1,40-42:
Odament hozzá egy leprás, aki könyörögve és térdre borulva így szólt hozzá: „Ha akarod, meg tudsz tisztítani.” Jézus megszánta, kezét kinyújtva megérintette, és így szólt hozzá: „Akarom, tisztulj meg!” És azonnal eltávozott róla a lepra, és megtisztult.” 

Élt egy fiatalember, Giovanni di Pietro Bernardone, olasz földön, a XII. században. Jó módú kereskedő családból származott. Gyűlölte és félt a leprásoktól, mint annak idején a legtöbben. Habzsolta az életet, sokat mulatozott. Lovag is volt, ment harcolni a barátaival. Sebesülést szenvedett, fogságba került, majd látomása támadt. Ezután nem sokkalt találkozott az úton egy leprással. Leszállt lováról, majd megölelte, megcsókolta azt a beteg embert. Később tásaival sokáig ápolta a leprásokat. Most Assisi Szent Ferencként ismerjük őt.

Azon tűnődöm, hogy lehetne hasonlóan lehajolni a rászorulókhoz? Nem pénzen kivásárolni a szeretet átadását. Mi az oka, hogy ilyen nehezen megy? Mi legyen az első lépés? Ki nekem a leprásom? 

Béke,
Biczi Ferenc

Ezen a héten is lesz csütörtökön Lelki Reggeli, 8:15-9:00 között, ahol erről fogunk beszélgetni, illetve szerdán lesz  Lelki Ebéd 12:30-13:30 között, ahol a “Kedvenc bibliai történetem” sorozatot folytatjuk. Mindkettő továbbra is online formában lesz, várunk szeretettel! Csatlakozási linkek a www.lelkiebed.hu -n.

Kérdések a továbbgondoláshoz:

1. Te az idődet vagy a pénzedet adott könnyebben, hogy segíts másokon?

2. Van olyan formája mások segítésének, amiről érzed, hogy Isten hív rá, de irtózol tőle?

3. Neked mostanában ki a leprásod? Kire mutat Mennyei Urad?

Ha  tetszett ez a Hétindító Üzenet, küldd el másoknak is!