Ha inkább hallgatnád, mint olvasnád: PODCAST 

Először is egy jó hír: elindul szerdánként a virtuális Lelki Ebéd új sorozata, ami adventről szól. Ne csak te gyere el, hanem hívj másokat is! Talán van olyan kollégád, akinek különösen is szüksége van ebben a nehéz évben Isten szeretetére és a karácsony eredeti üzenetére – hívd el ezekre az online beszélgetésekre! Részletek a www.lelkiebed.hu -n.

A mai Hétindító Üzenetben pedig folytatjuk a jobb döntésekről és kevesebb megbánásról szóló sorozatot, a harmadik gondolat a lelkiismeretről szól. Továbbra is Andy Stanley könyve alapján megyünk, aki remek kérdéssel kezdi ezt a fejezetet:
Történt már veled olyan, hogy azt mondhattad, “szerencsére részeg voltam, mert csak ennek köszönhető, hogy jó döntést hoztam” ? Ugye milyen abszurd ez a felvetés? Részegen inkább rossz döntések szoktak születni – de vajon miért? Mert ilyen állapotban megszűnik az előregondolkodás, inkább a pillanatnyi érzelmek lesznek az ember diktátorai.

Azonban józanul gondolkozva elkezdhet minket gyötörni egy furcsa, rossz érzés. Lehet, hogy már régóta vártunk egy elérkező lehetőségre, vagy logikusan nagyon jó tudjuk, hogy ez a döntés mennyire megéri… és mégis ott motoszkál bennünk egy kis feszültség. Nem szabad elhessegetni ezt az érzést! Jó megállni és magunkba nézni a döntéseink előtt ezzel a kérdéssel: Van bennem olyan feszültség, amire oda kellene figyelnem?

Andy a könyvében nagyon érdekes példákat hoz erre. 
Az egyik a lánya dolgozatáról szól – úgy készülnek fel rá, hogy megkeresik Andy két évvel idősebb fiának egy régi tesztjét, amit ugyanennél a tanárnál írt ebből a témakörből. Elolvassák, átbeszélik, hiszen ez nem csalás… A tanár biztosan készül egy friss teszttel… Azonban Andy lánya meglepően azzal állít haza, hogy a dolgozat pontosan ugyanaz volt. És ő bizony elmondta a tanárnak, hogy így gyakorlatilag csalt! Dönthetett volna úgy is, hogy csöndben marad és bezsebeli az ötöst, hiszen a szó szoros értelmében nem csalt, de egyszerűen volt benne egy feszültség, amire odafigyelt. Amúgy a tanár megköszönte neki, hogy szólt, és megadta neki az ötöst.

Sokszor jelez a döntések előtt a lelkiismeretünk: egy könnyen elnyomható, akár nehezen megfogalmazható feszültség, amire oda kéne figyelnünk. Dávid király sok évig menekült Saul elől, aki Isten akarata ellenére nem akarta átadni neki a trónt, inkább meg akarta ölni Dávidot. Nehéz évek voltak, Dávid tudta, hogy Isten és az igazság az ő oldalán áll… És mégis, kétszer is a lelkiismeretének feszültségére hallgatott, amikor pontot tehetett volna a történet végére. Kétszer is megölhette volna Sault: Egyszer abban a barlangban bújkált, amit Saul illemhelynek nézett ki; máskor pedig Dávid be tudott gyalogolni az ellenséges sereg közepére, és megölhette volna az alvó Sault. Csoda volt mindkét lehetőség. Tudta, hogy neki kéne már rég a királynak lennie. A vele együtt menekülő, nyomorgó emberi is biztatták, sőt elvárták tőle, hogy sújtson le. És mégis: Dávidot mindkét esetben megállította a lelkiismerete, az utolsó pillanatban. Saul végül egy filiszteusokkal vívott csatában halt meg, Dávid pedig úgy lett király, hogy nem lett a történetének a része, hogy orvul ölte meg az elődjét.

Neked szokott sikerülnöd a döntéseiden akár az utolsó pillanatban változtatnod, ha a lelkiismereted feszültségét megérzed? Nagyon nehéz képesség ez, főleg, ha már beleéltük magunkat egy döntésbe! Az Istennel való barátság, szeretet-kapcsolat tud segíteni ebben: ha sok időt töltök Isten előtt, bibliázva, imádkozva, akkor jobban meghallom az ő “szelíd és halk hangját”, amikor egy döntés előtt megállok mérlegelésre: Van bennem olyan feszültség, amire oda kellene figyelnem?

Ha bővebben érdekel Andy Stanley “Better decisions, fewer regrets” gondolata, amelyből a mai üzenet is származik, angolul elérhető a könyv és ingyenes videók is!

Helyes döntéseket kívánok!
Sonkoly Tamás