Ha inkább hallgatnád, mint olvasnád: PODCAST 

A jobb döntésekről szóló sorozatunk második része a történetedről szól. Az életed nem más, mint egy történet, melyet a döntéseiddel írsz. Olyan az életed története, amelyre szívesen gondolsz vissza, amiről őszintén és jó lelkiismerettel tudsz mesélni másoknak? Vagy voltak olyan döntéseid, amelyek kínos irányba vitték a történetedet? Vannak olyan fejezetek, amiket inkább nem mesélsz el a párodnak, a gyerekeidnek vagy a főnöködnek?
A mai kérdés, amelyet döntések előtt érdemes feltennünk magunknak, a történetünk kérdése:
MILYEN TÖRTÉNETET AKAROK MAJD ELMESÉLNI?

Néhány példa:
– Ha a megkérdezik tőled, hogy hogyan ismerted meg a párodat, akkor azt akarod elmesélni, hogy veled csalt meg valakit? Vagy azt, ahogy Istenre figyelve, türelmesen kivártad őt?
– Ha egy állásinterjún felmerül, hogy miért keresel állást, milyen történetet mondanál el szívesebben az előző munkahelyedről? Azt, hogy csaltál ott valamivel, lebuktál, és ezért kirúgtak? Vagy azt, hogy rá akartak venni, hogy csalj valamivel, de te nem voltál hajlandó, és inkább felmondtál?
– Ha visszatekintesz majd évek múlva egy templomi szolgálatodra, önkéntes munkádra, vagy akár egy barátságra, milyen történetre emlékeznél szívesen? Olyanra, hogy egy idő múlva eluntad, nehéznek találtad, és ezért félbehagytad? Vagy olyanra, hogy hűséges voltál jó és rossz időszakokban is?

Ezek mögött a példák mind fontos, életet meghatározó történetek lehetnek – melyek mindössze egy-egy döntésen múlnak. Ezek a döntések sokszor érzelmi alapon születnek (pillanatnyi vágy, félelem, düh, csalódás, stb.) – ezért is fontos, hogy előbb egy pillanatra állj meg, és kérdezd meg magadtól: “Milyen történetet akarok majd elmesélni?”

A Bibliában József és testvérei mutatnak erre példát:
A testvérek érzelmi alapon eladták Józsefet rabszolgának – és aztán ez lett életük története, sok éven át hazudniuk kellett, ha bárki rákérdezett az eltűnt testvérükre; miközben belül folyamatosan gyötörhette őket a lelkiismeretük.
– József a nehézségekben viszont nem az érzelmeire hallgatott, hanem olyan életet élt Potifár házában, a börtönben és a fáraónál is, amelyek egy Isten erejéből hűséges dolgozó ember történetévé állt össze.

A döntéseinkkor valljuk meg Istennek, hogy szükségünk van az ő erejére! És az ő jelenlétében kérdezzük meg saját magunktól: Milyen történetet akarok majd elmesélni?


Ha bővebben érdekel Andy Stanley “Better decisions, fewer regrets” gondolata, amelyből a mai üzenet is származik, angolul elérhető a könyv és ingyenes videók is!

Helyes döntéseket kívánok!
Sonkoly Tamás