Ha inkább hallgatnád, mint olvasnád: PODCAST 

A döntéseid jelentik az életed kormányát. Milyen életet szeretnél élni? Mi legyen a te történeted? A döntéseiden múlik az irány – úgyhogy érdemes jó döntéseket hoznod! Sajnos ez nem olyan könnyű. Előfordul, hogy hirtelen, érzelmi alapon döntünk. Máskor az összes információt próbáljuk mérlegelni, aztán mégsem döntünk semmit.

Andy Stanley híres vezető és lelkipásztor, nemrég jelent meg az új könyve, jobb döntésekről és kevesebb megbánásról. A könyvben van 5 kérdés, amelyeket minden döntésünk előtt feltehetünk, hogy jó felé kormányozzunk és ne bánjuk meg az irányt. Ezekről lesz szó a következő 5 hétben.


Az első az önazonosság kérdése:
ŐSZINTE VAGYOK SAJÁT MAGAMMAL… VALÓJÁBAN?

Sajnos sokszor átverjük saját magunkat a döntéseinkkel. Őrülten hangzik, pedig tényleg gyakori! Az például mindig gyanús, ha egy döntés előtt olyan érvekkel győzködjük magunkat, amik másoktól hallva minimum is furcsák lennének:

  • “Tedd meg, ez nem is számít akkora csalásnak!”
  • “Mindenki rajtad fog nevetni a hátad mögött, ha nem így döntesz.”
  • “Attól még, hogy nincs rá pénzed, megveheted, hiszen tényleg vágysz rá.”
  • “Ez a holnapi megbeszélés fontos lesz, de majd rögtönzöl valamit, felesleges készülni.”

Ha valaki ilyesmikkel próbálná a döntésünket kívülről befolyásolni, akkor egyből átverés-szagot szimatolnánk és csak legyintenénk rá – de mi ilyen érveket szoktunk mondogatni saját magunknak legbelül. A baj az, hogy amikor meghozni készülünk egy döntést ilyen “remek” érvek mentén, legtöbbször nem állunk meg és gondolunk bele ezekbe. Ezért jó lépés szembenézni a tükörrel: “Őszinte vagyok saját magammal… valójában?”Ez a kérdés, ez a szembenézés sokszor ráébreszthet döntés előtt, hogy éppen átverem saját magamat, a pillanatnyi vágyaimnak adom a kormányt, ami az életem útján később bajt fog okozni.

Emlékezz vissza néhány hibás döntésre, amelyeket már megbántál! Olyanokra gondolj, amelyeknél már sejtetted a szíved mélyén, hogy ez úgy nem lesz oké, de azért úgy döntöttél. Emlékszel, hogy milyen hamis érvekkel győzted meg magadat, amelyek nem voltak önazonosan, őszinték?

Jeremiás próféta két királyt is szolgált, akik buta érvekkel meggyőzték magukat, hogy jó ötlet fellázadniuk az akkori világ legerősebb hatalma, Babilónia ellen… és mindketten csúfos véget értek. Jeremiás így ír az emberi szívről:

“Csalárdabb a szív mindennél, javíthatatlan; ki tudná kiismerni?!”

Mindannyiunkat hajlamos átverni a saját, csalárd szívünk. És sajnos ez a normális alapállás ezen a Földön, a bűn miatt. De Jeremiás a folytatásban leírja, hogy egy valaki ki tudja ismerni a szívünket, le tudj leplezni a nem önazonos érveinket: Isten!

A döntéseinkkor valljuk meg Istennek, hogy szükségünk van az ő erejére! És az ő jelenlétében kérdezzük meg saját magunktól: Őszinte vagyok saját magammal… valójában?

Ha bővebben érdekel Andy Stanley “Better decisions, fewer regrets” gondolata, angolul elérhető a könyv és ingyenes videók is!

Helyes döntéseket kívánok!
Sonkoly Tamás