Ha inkább hallgatnád, mint olvasnád: PODCAST 

Chicago városának adatbázisa és térképe is van a kátyúkról. Minden héten több száz kátyút javítanak ki: Vannak egyszerűbbek, amelyek pillanatok alatt helyrehozhatók, és vannak problémásabbak is, melyeknél kiderül, hogy valami sokkal mélyebb, struktúrális úthibának a jele a kátyú. Ilyenkor útlezárás, komolyabb út(újra)építés válik szükségessé.

Rád is mindenféle lelki-érzelmi kátyúk várnak ezen a héten, méghozzá az emberi kapcsolataidban! Előfordulnak majd kommunikációs döccenők, kizökkentő megjegyzések, akár rázós viták is másokkal, akikkel nem tükörsima a kapcsolatod. Néha ezek könnyen javítható kátyúk: egy bocsánatkérés vagy egy félreértés-tisztázás meg is oldja a dolgot, és mindketten mehettek is tovább. Néha viszont kiderül, hogy ez a kátyú problémásabb, mint amilyennek tűnik: nem sikerül tisztáznod a helyzetet a másik emberrel, nem kerül sor bocsánatkérésre, hiába próbálkozol, akármit mondasz, még rosszabb lesz a helyzet…

Mit tehetsz, ha valaki olyan bosszantó és kártékony, mint egy alattomos kátyú? Ha egy kollégád, családtagod vagy más ismerősöd veszélyes, mindig óvatosan kell a környékén “közlekedned”?

Az Efézusi levél 4. részében így ír Pál: “Legyetek mindig kedvesek és együttérzők!” Más Bibliafordítások irgalmat írnak. Hogyan lehetsz kedves, irgalmas, együttérző? Segít, ha felfedezed, hogy a kátyú csak a problémák látható része, de “van egy dolog a dolog mögött”!

A kollégád nem ok nélkül feszült, hanem valami baj van otthon, ami nyomasztja. Az ismerősöd, aki soha nem képes megköszönni semmit, talán olyan környezetben nőtt fel, ahol neki sem mondta soha senki, hogy köszönöm. A szomszéd néni, aki nem képes észrevenni, hogy nem érsz rá a végtelen monológjára, nem figyelmetlen, hanem esetleg megőrül a magányosságtól.

Ha kapcsolati kátyúba futsz a héten valakinél, ne dühöngj, hanem állj meg, és kérd Istent, hogy ő adjon együttérzést! Ez a szeretetnek egy nagyon mély, nagyon érett imája, amire Isten biztosan válaszolni fog. És ha jobban érted a másik embert, máris könnyebb lesz irgalmasnak lenned és szeretni őt. Sőt, talán még rá is tudsz mutatni neki a Nagy Kátyújavítóra, Jézusra!   

Együttérző napot kívánok!
Sonkoly Tamás

U.I.
Steve Carter pásztortól hallottam először így a kátyúkról – most kiderült, hogy megjelenik erről egy könyve majd augusztusban. Én rendelek majd belőle, ha szeretnél te is, fogjunk össze, kérlek még a héten írj erről a hello@lelkiebed.hu -ra! 

Csütörtökön lesz Lelki Reggeli, 8:15-9:00 között, továbbra is online formában, ahol a fentiekről fogunk beszélgetni, várunk szeretettel! Az online Lelki Ebédet pedig szerdán 12:30-tól tartjuk. Csatlakozási linkek a www.lelkiebed.hu -n.

Kérdések a továbbgondoláshoz:

1. Jártál már úgy, hogy kiderült egy kellemetlen beszélgetésed kapcsán, hogy a másik fél valami mélyebb ok miatt volt olyan kellemetlenkedő?

2. Hogyan változtatja meg a hozzáállásodat valakiről, ha együttérző vagy és megérted a “dolgot a dolog mögött”?

3. Vidd Isten elé imában azt, aki egy nehéz ember, egy kátyú számodra! Ha kéred az Urat, hogy segítsen együttérzőnek lenned, akkor mi történik?

4. Vidd Isten elé imában a saját magad kátyúit! Hibákat, bűnöket, amiket te követtél el mások kárára. Meg tudsz ezektől szabadulni könnyedén? Vagy Istennek valami mélyebb útépítésre van szüksége itt-ott?

Ha  tetszett ez a Hétindító Üzenet, küldd el másoknak is!