Tudtad, hogy voltak olyan törökök Egerben, akik felvették a keresztény hitet, és soha nem költöztek haza? Jól ismert az egri vár hősi története, ahogy Dobó Istvánék 1552-ben megállították a török hódítókat. 44 évvel később a török sereg mégis bevette a várat, és csak 1687-ben tudták ezt tőlük visszafoglalni a német-osztrák-magyar csapatok. Kiegyezés lett az ostrom vége, a törökök átadták a várat és cserébe szabadon elvonulhattak – de több száz török felvette a keresztény hitet, és Egerben maradt, utódaik mind a mai napig nagy számban Egerben és környékén élnek!

Pár napja olvastam erről először, amikor Egerben jártam. Nagyon meglepett a dolog – vajon ezek őszinte megtérések voltak, vagy valami trükk, valamiért megérte ez nekik? Utánaolvastam kicsit, és a törököket végképp elűző, egyesített sereg meglepően kedves volt az ősi ellenséggel: A törökök szabadon elvonulhattak, vihették magukkal az ingóságaikat (amiket főleg ugye a magyaroktól vettek el!), megtarhatták a fegyvereiket, sőt 250 szekeret is adtak nekik segítségül a költözéshez. 3500 török vonult ki – viszont 300 török ott maradt, megkeresztelkedett, új nevet is felvett. 

Feltételezem, hogy nagyon nehéz életet választottak ezáltal – biztosan utálta őket mindenki, hiszen a törökök rengeteg szenvedést okoztak az évek során, egyáltalán nem voltak kedves és nagylelkű hódítók. Ezekre a megtérőkre garantáltan sok megaláztatás és üldözés várt, de csak így volt lehetőségük a Jézusba vetett hitüket nyilvánosan megélniük.

Nem vagyok történész, de merem hinni, hogy ezek valódi, komoly megtérések voltak. Talán Egerben, az elnyomásban, főleg rabszolgasorban élő magyarok között voltak olyanok, akik tovább tudták adni Isten szeretetét és Jézus kegyelmi üzenetét a hódítóknak. Bibliai előképe volt ezeknek a hithősöknek a zsidó rabszolgalány, aki a pogány Naámánnál élt, és nem kárörvendett ura halálos betegségén, hanem szeretettel aggódott érte, Isten prófétájához  küldte gyógyulásért.

Te szoktad Istent azzal megnevettetni, hogy azt mondod neki valamire, hogy lehetetlen? Az egri keresztény törökök példája is jól mutatja, hogy semmi sem lehetetlen! Egyszerűen csak simulj bele ma is Isten akaratába, add tovább a tőle kapott mennyei szeretetet – és láss csodát! Nincsenek reménytelen emberek, megoldhatatlan helyzetek, hiszen Jézus megmondta: “Ami embereknél lehetetlen, lehetséges az Istennél.”

Áldott napot!
Sonkoly Tamás

Ezen a héten is lesz csütörtökön Lelki Reggeli, 8:15-9:00 között, ahol erről fogunk beszélgetni, illetve szerdán lesz  Lelki Ebéd 12:30-13:30 között. Mindkettő továbbra is online formában lesz, várunk szeretettel! Csatlakozási linkek a www.lelkiebed.hu -n.

Kérdések a továbbgondoláshoz:

1. Próbáld meg elképzelni ezeknek a keresztény törököknek az első heteit a felszabadított Egerben. Mit élhettek át? Hogy reagáltak rájuk a magyarok? És köztük a hívő keresztények?

2. Neki van “törököd”, olyan embered, akinek a megtérése lehetetlennek tűnik?

3. Mi segítene neked, hogy jó “rabszolga” legyél, aki azoknak is rámutat Isten szeretetére, akik szenvedést okoznak neki?

Ha  tetszett ez a Hétindító Üzenet, küldd el másoknak is!