Olyan jó lenne, ha Isten útmutatását mindig felismernénk életünk kérdéseiben! Maradjak hűséges a munkámban, vagy keressek más pozíciót cégen belül vagy akár kívül? Hogy rendezhetném a megromlott a kapcsolatomat azzal a kollégámmal / ismerősömmel? Lesz egy nehéz beszélgetésem a főnökömmel, mit mondjak és mit ne mondjak? Túl sok a tennivalóm, mire mondjak nemet, ha muszáj?

A Biblia sok helyen biztat rá, hogy ne a saját fejünk, érzéseink után menjünk, hanem kérdezzük meg Istent! Pál így ír róla az Efézusi levél 5:17-ben: “Ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata.” De hogyan érthetjük meg Isten akaratát? Erre lehet jó módszer a kikizés!

Kiki a neve egy Hawaii szigetén élő madárfajnak is, de ez egy betűszó is arra a négy módra, ahogy manapság leggyakrabban szól Isten. Ő szól hozzánk Keresztények, Ige, Körülmények és Ima által is:

– Szól Isten a Keresztények által, például amikor egy igehirdetés mondata a Szentlélek által szíven talál, vagy beszélgetsz egy hívő testvéreddel, és önkéntelenül is olyat mond, ami Lélek által válaszol a kérdésedre.

– Szól Isten az Ige által, ha engedelmes szívvel olvasod a Bibliát, lehet olyan igevers, amibe “beleakad a szíved”, újra és újra visszahúz, nem hagy nyugodni.

– Szól Isten a Körülmények által, hiszen nincsenek véletlenek, sokszor ő úgy rendezi életünk dolgait, hogy egyszer csak meglátjuk: ezt ő szervezte meg így.

– És szól Isten az Ima által is: Ha az imáim során tudok csendben lenni Isten előtt, meghallhatom az ő szelíd és halk hangját, olyan gondolataim támadhatnak, melyeknek a forrása nem az agyam, hanem a Lélek munkája.

Honnan tudhatod biztosan, hogy Isten szól hozzád ezeken a módokon? Előfordulhat, hogy félreértünk (akár szándékosan…) valamit, felcímkézzük a saját vágyunkat, hogy lám, ez Isten akarata. De a kikizés lényege az, hogy mind a 4 módon keresd Isten akaratát! Ő nem fog összevissza beszélni, és ha nem csak egy, hanem kettő, három, vagy akár mind a négy módon is egy irányba mutatnak az üzenetek, akkor biztosabb lehetsz benne, hogy ez az ő iránymutatása. Ez persze igényel némi erőfeszítést, időráfordítást, de megmondta Pál, hogy ne legyünk meggondolatlanok, hanem értsük meg, hogy mi az Úr akarata!

Ha szeretnél teljes életet élni, akkor ne saját magad próbáld megtalálni a válaszaidat életed kisebb-nagyobb kérdéseire, hanem ismerd fel, és simulj bele Isten akaratába! 

Hajrá a kikizéssel, jó gyakorlást!
Sonkoly Tamás

U.I.
Tegnap erről a témakörről beszélhettem valamivel hosszabban a Budai Baptista Gyülekezetben, ha szeretnéd megnézni/hallgatni ezt az istentiszteletet, itt a link:

Csütörtökön lesz Lelki Reggeli, 8:15-9:00 között, továbbra is online formában, ahol a fentiekről fogunk beszélgetni, várunk szeretettel! Az online Lelki Ebédet pedig szerdán 12:30-tól tartjuk. Csatlakozási linkek a www.lelkiebed.hu -n.

Kérdések a továbbgondoláshoz:

1. Hogy éled meg Isten vezetését az életedben? Veled előfordul, hogy megérted az ő akaratát, és így hozol meg egy döntést?

2. Ha BÁRMIT kérdezhetnél Istentől az életedre vonatkozó tervéről, mit kérdeznél? Csak “szent” dolgokat illik kérdezni, vagy hétköznapiak is érdeklik őt?

3. Számodra a kikizés négy eleme közül melyik könnyebb, melyik nehezebb?

4. Van most olyan konkrét dilemmád, amivel kapcsolatban kikizni fogsz, kutatod Isten akaratát? Szerinted min fog múlni ennek a sikere?

Ha  tetszett ez a Hétindító Üzenet, küldd el másoknak is!