Ha inkább hallgatnád, mint olvasnád: PODCAST 

Amikor a tékozló fiú hazafelé ballagott, azzal a kéréssel készült, hogy “legalább hadd álljak be a béreseid közé”, próbált az apjának dolgozni, tenni valami hasznosat. Ehhez képest az apja örömmel eléje szaladt, szeretettel visszafogadta, és csak annyit mondott, hogy most enni kell: lakoma és ünneplés kezdődik a tiszteletére. Neked mit mond ma Isten, tenni kell vagy enni kell?

Néha ideje van a tevésnek, a munkavégzésnek, amikor Isten azt szeretné, hogy adjunk bele mindent. Soha nem azért, hogy megfeleljünk neki, hogy az elfogadását kiérdemeljük! Csakis hálából, azt a munkát végezve, amire ő meghív, az országa építésében. Vagy éppen a hétköznapi, evilági munkánkban hűségesen dolgozva – hihetetlen kimondani, de a munkahelyi adminisztráció vagy az otthoni házimunka elvégzése is lehet az ő akarata, az ő terve, amit tenni kell.

Máskor pedig ideje van a pihenésnek, a feltöltődésnek, az ünneplésnek – annak, hogy egyszerűen csak élvezzük Isten közösségét. Én szeretek aktívkodni, nehezen fogadom el, ha Isten azt mondja, hogy most legyek türelmes, most ne csináljak semmit, most lazítsak többet. Pedig szükségem van utóbbira is, a vele való nyugodt közösségben sokat tanulhatok tőle, feltöltődhet a hitem is.

Jézus szájából is elhangzott mindkét parancs a tanítványok felé:
– Mikor kiküldte a 72 tanítványt, ezt mondta: “Menjetek! Vigyázzatok, mert úgy küldelek ki benneteket, mint bárányokat a farkasok közé.”  – ez egy kemény műszak lehetett
– Máskor ezt mondta nekik egy sűrű nap során, amikor enni sem volt idejük: „Gyertek velem egy csendes helyre, de csak ti magatok, és pihenjetek egy kicsit!”

A Bibliából azt láthatjuk, hogy Isten nem siet, sokszor akár évekig is türelemre inti a hozzá hűségeseket, azt szeretné, hogy csak tanuljanak róla, legyenek vele közösségben. Aztán pedig egyszercsak tennivalókat, hitlépés-lehetőségeket mutat nekik, olyankor pedig késlekedés nélkül indulni kell, megtéve, ami csak rajtunk múlik. Ha az életed csak az egyikről vagy csak a másikról szól, akkor csak azt hallottad meg, amit szeretsz hallani. Imádkozz, hogy Isten segítsen felismerni neked az ő akaratát életed jelenlegi időszakára!

Jó tettvágyat, jó étvágyat!
Sonkoly Tamás

Csütörtökön lesz Lelki Reggeli, 8:15-9:00 között, továbbra is online formában, ahol a fentiekről fogunk beszélgetni, várunk szeretettel! Az online Lelki Ebédet pedig szerdán 12:30-tól tartjuk. Csatlakozási linkek a www.lelkiebed.hu -n.

Kérdések a továbbgondoláshoz:

1. Mi az, amit szeretsz tenni és Isten akarata? A nagy hitlépések? Kifejezetten keresztény dolgok? Vagy a hétköznapok tennivaló-listái? Ha felfedezed, hogy mindegyik Isten akarata, az hogyan tud segíteni?

2. Jézussal enni, Istennel közösségben lenni mennyiben több, mint sima pihenés? A tanítványokat hogyan formálhatta a sok-sok reggeli, ebéd és vacsora, amit Jézussal együtt ettek?

3. Hogy látod, neked mostanában tenni kell vagy enni kell? Melyiket szereted jobban?

Ha  tetszett ez a Hétindító Üzenet, küldd el másoknak is!