Ha inkább hallgatnád, mint olvasnád: PODCAST 

Jézus azt parancsolta, hogy hasonlítsunk hozzá, és aztán kitöltött egy személyiségtesztet? Hát… Ez nem ilyen egyszerű. Mindenesetre én szeretem az ilyen teszteket, sok találónak tűnőt kitöltöttem már az elmúlt években. Besoroltak engem ezek 4-féle típusba, 16-féle típusba, elárulták a szeretetnyelvemet, és azt is, hogy melyik két területen vagyok zseni és melyik kettőben pocsék. Ez most csak jó móka vagy valami fontos dolog? Vajon egy jó kereszténynek milyenek az eredményei? És Jézusnak?

Fogalmam sincs, hogy Jézusnak ezekben a tesztekben mi jött volna ki (ha te tudod, kérlek, áruld el!). De abban biztos vagyok, hogy Isten a sokszínűséget szereti! Megtehette volna a Teremtő, hogy mindenkit csendes, elfogadó, könnyen együttműködő személyiségűnek teremt, de nem tette. Sőt, a megtérésünk után az “új teremtés” se lesz ilyen uniformizált személyiség. Valószínűleg szükségünk van a sokféleségre, így tudjuk kiegészíteni mást, és így van kin gyakorolni a szeretet nehezebben megélhető formáit… Szükség van sokféle személyiségtípusra egy munkahelyen, egy családban, és egy gyülekezetben is, ahogy Pál írta a Rómaiaknak: “Az emberi test egységes egész, de sok részből épül fel! Az egyes részeknek mind megvan a maguk sajátos feladata. Ugyanígy van ez velünk is, akik Krisztusban vagyunk: sokan vagyunk ugyan, de együttesen alkotunk egyetlen testet.”

Nagyon sok vitának az alapja szokott az lenni, hogy “nem azzal bosszant, amit mond, hanem ahogy mondja”. Ha legközelebb dühös leszel valakire, mert olyan tenyérbemászó / harsány / érthetetlen / tutyimutyi / fura / stb. a stílusa, egyszerűen gondolj arra, hogy őt Isten másmilyen személyiségűnek teremtette! Bizonyos embereket könnyebben tudsz szeretni, bizonyos embereknél ez nagyobb kihívás – gondolj csak saját példákra most egy pillanatra. Ha Isten direkt teremtett ilyen sokfélének minket, akkor ő megadja a szeretetet is felülről ahhoz, hogy tudjuk jól szeretni egymást!

És mi a tanulsága a saját személyiségtípusodnak?

– Vannak erősségeid, amikre másoknál könnyebben találsz energiát, lelkesedést – ezek a tálentumaid, az Istentől kapott ajándékaid. Felelősséggel, aktívan használod őket?

– És vannak gyengeségeid, amikkel nehezen boldogulsz, amik elveszik a kedvedet, ahol könnyen jön a kísértés és a bűn – ezek tartanak téged Isten előtt a térdeiden, segítenek észben tartani, hogy kegyelemre szoruló bűnös vagy, akinek szüksége van Isten barátságára.

Különleges Lelki Ebéd lesz a héten, erről a témáról fogunk online módon beszélgetni szerdán fél 1-től, illetve szintén erről lesz szó az online Lelki Reggelin, csütörtökön fél 9-től.  Ha úgy érzed, hogy jó lenne erről többet hallanod, ha lenne mit mondanod róla, ha vannak kérdéseid vagy válaszaid ezen a téren, gyere! Akár akkor is, ha már régóta nem, vagy ha akár még soha nem voltál Lelki Ebéden. És ha van olyan ismerősöd, akit Isten a szívedre helyez, hívd el, akár ezer éve keresztény, akár még csak ismerkedik Jézussal. Itt az esemény meghívója: https://www.facebook.com/events/188711782591427

Pál apostol azt is írta, a Filippi gyülekezetnek, hogy “Tudok szűkölködni, és tudok bővölködni is.” Jó, ha ez ránk is igaz! Lehet, hogy nekünk nem anyagi értelemben kell ezt megélnünk, hanem a személyiségtípusunk kapcsán: Lesznek területek, ahol szűkölködünk, nagyon rá vagyunk szorulva másokra, illetve Istenre. Máshol meg bővölködünk, lubickolunk, ott mások számítanak ránk. Ha meg tudjuk mindkettőt jól élni, akkor az óriási áldás lesz saját magunk és a környezetünk számára is.

Gondolkozzunk együtt, beszélgessünk ezekről a héten! Várlak a Lelki Ebéden vagy a Lelki Reggelin.

Szeretettel üdv,
Sonkoly Tamás
 

Kérdések a továbbgondoláshoz:

1. Töltöttél már ki olyan személyiségtípus-tesztet, ami találó volt? Hogyan hatott rád?

2. Milyen személyiségű emberekkel jössz ki könnyebben és milyenekkel nehezebben? Ha csak tudatosítod magadban ezeket, az hogyan tud segíteni?

3. A te személyiségednek mik az erősségei és mik a gyengéi? Vajon melyiket hogyan látja Isten?

Ha  tetszett ez a Hétindító Üzenet, küldd el másoknak is!

Csütörtökön lesz Lelki Reggeli, 8:15-9:00 között, továbbra is online formában, ahol a fentiekről fogunk beszélgetni, várunk szeretettel! Az online Lelki Ebédet pedig szerdán 12:30-tól tartjuk, ott is erről lesz szó, úgyhogy választhatsz, hogy melyik időpont jobb neked.

Csatlakozási linkek a www.lelkiebed.hu -n.