Hallottál már a Juneteenth-ről? Ez a legújabb hivatalos nemzeti ünnep a világon, az USA-ban vezették be 2021. június 19-től. Ez a rabszolgaság eltörlésének az ünnepe, amely idéntől vált hivatalosan nemzeti ünneppé náluk. Így néz ki a Juneteenth zászlaja:

Nekünk Magyarországon nincs ilyen ünnepünk, de Húsvét talán még ennél is jobb ünnep: a bűntől való rabszolgaságunkból való szabadulás ünnepe! Az is szép, hogy az amerikaiak megünneplik, hogy egy vezérőrnagy 1865-ben bevonult Texas-ba, és kihirdette ezt a rendeletet, de az szerintem még szebb, hogy Jézus meghalt értünk, meghalt helyettünk, hogy mi szabadok legyünk az üdvösségre!

Amerikában a korábbi rabszolgák hirtelen szabadok lettek, de ez a folyamat azért csak papíron volt olyan egyértelmű. Sokan tudtak jól élni a lehetőségeikkel és sokan nem; sokan megtalálták a boldogulásuk új útját, viszont sokan csak még több szenvedésbe keveredtek az új valóságban.

Isten más módszert választott. Jézus diadala egyértelmű, viszont a lelki rabságunk eltörlése nem automatikus: nekünk kell kérnünk a bűneink bocsánatát, Jézus által. Az örömhír az, hogy nem kell megváltanunk, felszabadítanunk magunkat, például jó cselekedetekkel, vallásos gyakorlatokkal! Elég, ha őszinte szívvel kérünk bűnbocsánatot, a kereszt árnyékában. Illetve fényében!

Az a nehéz ebben, hogy valószínűleg mindig rabjai leszünk valaminek. Ha nem is vagyunk szó szerint rabszolgák, de lehet, hogy rabjai vagyunk bűnös szokásoknak, más emberek elvárásainak, anyagi függőségi viszonynak, egy nehéz főnöknek, egy mérgező munkahelynek, egy konfliktusokkal terhelt társasháznak, egy problémás rokoni kapcsolatnak… Itt a Földön sosem leszünk igazán szabadok, sosem tehetjük azt, amit csak szeretnénk, nem fogjuk így meglelni a boldogság útját. Egy dolgot tehetünk, hogy más urat választunk magunknak, aki szeret minket!

Jézus így beszélt erről: “Igazán mondom nektek, ha valaki bűnben él, az a bűn rabszolgája. A rabszolga nem marad örökre a családban, csak a fiú, ezért, ha a Fiú megszabadít titeket, akkor valóban szabadok lesztek!”

Pál pedig nemes egyszerűséggel így kezdi a Római levelet: Üdvözlet Páltól, a Krisztus Jézus rabszolgájától.” 

Isten arra hív, hogy az ő rabszolgái legyünk. Nem kényszerből, hanem önként. És nem pusztán szolgák, hanem egyben gyermekek, akiket ő nagyon szeret! Nem könnyű koncepció ez, nehezen fér az ember fejébe, hogy ettől ő miért lesz vajon boldogabb – de ez a teljes élet kulcsa. Szeretnél ma Isten gyermeke és egyben önkéntes rabszolgája lenni?

Boldog Juneteenth-t és boldog mindennapi Húsvétot!
Sonkoly Tamás

Bár a héten szabadságon vagyok, de csütörtökön lesz Lelki Reggeli, 8:15-9:00 között, továbbra is online formában, ahol a fentiekről lehet majd beszélgetni, várunk szeretettel! Az online Lelki Ebédet pedig szerdán 12:30-tól tartjuk. Csatlakozási linkek a www.lelkiebed.hu -n.

Kérdések a továbbgondoláshoz:

1. Milyen érzés, amikor szembesülsz vele, hogy bizonyos dolgoknak a rabszolgája vagy az életben?

2. Milyen érzéseket kelt benned az Önkéntes Rabszolga kifejezés?

3. Ha sikerül ma a maga teljességében megélned, hogy Isten az Atyád és Isten az Urad, az milyen hatással lesz erre a napodra, a kapcsolataidra?

Ha  tetszett ez a Hétindító Üzenet, küldd el másoknak is!