Ha inkább hallgatnád, mint olvasnád: PODCAST 

– Mi újság? Hogy vagy?
– Őszintén szólva nincs jó kedvem.
– Mi van veled? Él az Úr! Kell ennél több? Isten gyermekeként nincs okod a szomorkodásra, szedd össze magad, gondolj a sok ezer bibliai ígéretre!
– Tudod mit? Menj te a fenébe!

Ki követett el bűnt ebben a képzelt beszélgetésben? Az egyik durván elküldte a fenébe a beszélgetőpartnerét. A másik pedig durván vétkezett.

Van egy olyan tévképzet, hogy akkor vagyok jó keresztény, ha jó kedvem van, ha mindig boldog vagyok, ha az “örüljetek az Úrban mindenkor” ige nekem folyamatos mosolygást jelent. A szomorúság rossz, a bűnnek és az evilági gondolkodásnak a mellékterméke, az áldás nyilvánvaló hiánya… Hadd bátorítsalak, hogy ez nem így van, szabad szomorúnak lenned! Nem vagy rossz keresztény akkor, ha nincs mindig jó kedved!

A Biblia tele van szomorú hithősökkel. Illés, Dávid, Jeremiás… és Jézus! Ő sírt Jeruzsálem felett, sírt Lázár sírjánál, végtelenül szomorú volt a Gecsemáné kertben, és a kereszten is. Sőt, a tanítványoknak is azt mondta Jézus, hogy szomorúság vár rájuk, nem ígért nekik sírig tartó mosoly-maratont. 

Állandóan örülni egyszerűen nem egészséges. Már a pszichológusok is rájöttek, hogy a pozitív gondolkodás és a “keep smiling” nem működnek, elfojtáshoz, stresszhez, nagyon komoly belső problémákhoz vezethet, ha valaki csak a pozitív érzelmeit hajlandó átélni. Egy volt szerhasználótól olvastam azt az elképesztő terápiás mondatot, hogy “Vajon az érzelmeim teljes skáláját meg tudom élni szerhasználat nélkül?”. Jól illik ez a hitünkre is: “Vajon az érzelmeim teljes skáláját meg tudom élni Isten tenyerén?”

Szabad szomorúnak lenned! Lehetsz szomorú, mert megbántott valaki, vagy mert nehézségek értek. Lehetsz szomorú, mert te bántottál meg másokat, lelkifurdalásod van. Lehetsz szomorú, mert nem látsz kiutat, nem látsz pozitív jövőt. Lehetsz szomorú belső vagy külső okok miatt, érzelmek vagy logikus dolgok miatt, Istentől függetlenül vagy akár Isten miatt is.

Aki sosem szomorú, sosem éli át Isten vigasztalását, elfogadását, bátorítását. Szomorúnak lenni rossz, de ezeket nem átélni egyenesen szörnyű! Vidd oda a szomorúságodat Isten elé! Pilinszky Jánost, a költőt, egyszer Párizsban kirabolták és összeverték. Elvánszorgott egy barátja lakásába, szó nélkül befeküdt az ágyba, és csak annyit kért:  “Simogasd a fejem!” Ha te is összetörten, kiraboltan érzed magad, csak kuporodj oda Isten elé, és kérd, hogy simogassa a fejed, simogassa a lelked. Senki nem fogja annyira érteni azt az igét, mint te, amit Jézus mondott: “Boldogok, akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak.”

Szeretettel,

Sonkoly Tamás

Csütörtökön lesz Lelki Reggeli, 8:15-9:00 között, továbbra is online formában, ahol a fentiekről fogunk beszélgetni, várunk szeretettel! Az online Lelki Ebédet pedig szerdán 12:30-tól tartjuk. Csatlakozási linkek a www.lelkiebed.hu -n.

Kérdések a továbbgondoláshoz:

1. Milyen gondolatokat, érzéseket ébreszt benned a nyitó-párbeszéd?

2. Meg tudod élni az érzelmeid teljes skáláját Isten tenyerén?

3. Számodra mit jelent az az ige, hogy “boldogok, akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak”?

Ha  tetszett ez a Hétindító Üzenet, küldd el másoknak is!