Ha inkább hallgatnád, mint olvasnád: PODCAST 

Könnyen érezhetjük akár ma is úgy magunkat, mint aki a pusztában épít bárkát. Sok munka van vele, de szemmel láthatólag nem sok értelme van… Legalábbis ha valaki egy kicsit belegondol, hogy milyen messze van a tenger, azaz ha a dolog értelmét, gyümölcsét keresi, akkor könnyen ezt látja. Noé sok évig élt így, biztos sok olyan gondolat felmerülhetett benne, ami bennünk is, miközben azért igyekezett hűségesen kitartani, és építgette a bárkát, a szárazföld közepén.

Több rétege is van ennek a pusztában-bárkát történetnek:

– Rengeteg ma a feleslegesnek tűnő, vagy legalábbis komoly értéket nem teremtő munkakör. Oké, van, aki betegeket gyógyít, gyerekeket tanít, ennivalót állít elő. De sokan Excel táblákat etetnek, soha senki által el nem olvasott adminisztrációt írnak, csak papíron létező összegeket és százalékokat kergetnek. Szoktad úgy érezni, hogy a munkáddal nem igazán járulsz hozzá a nagyobb jóhoz? Noé fejéhez is biztosan sokan hozzávágták, hogy mennyire komolytalan dolgokkal foglalkozik napról napra.

– Lehet, hogy látod értelmét a munkádnak, de olyan nehéz kitartani benne! Kevés és nagyon áttételes a sikerélmény. Csak egy csavar vagy egy gépezetben. Nincs visszajelzés. Noéról azt írja a Biblia, hogy engedelmes volt Istennek – de biztosan neki is voltak holtpontjai, elbizonytalanodásai, és olyan napjai, amikor nem látta értelmét az egésznek és nem kalapált akkor lelkesedéssel.

– És mégis: Nincs jobb, mint amikor a helyeden vagy! Noénak csak az adhatott erőt az engedelmes kitartáshoz, hogy biztosan tudta: Isten hívta el erre a feladatra. Te mennyire szoktad érezni, hogy minden pusztaság ellenére a helyeden vagy? Lehet, hogy szükség van a munkádra, még ha ezt nem is mindig érzed. Lehet, hogy szükség van a személyedre, a szeretetedre, a világosságodra abban a pozícióban. Lehet, hogy meg kell ott valamit tanulnod, ami által más emberré válsz. Kérdezgesd bátran Istentől: Ugye a helyemen vagyok? Ő tud neked ma is bátorítást, erőt, jövőképet adni!

Noé munkájának a végén kiderült, hogy minden fordítva van: csak annak volt értelme, amit ő csinált, és mindenki más összes, értelmesebbnek gondolt tevékenysége semmivé lett – hirtelen kiderült, hogy mind olyan értelmetlen, mint amilyen feleslegesnek tűnik bárkát építeni a pusztában.

Te miket építesz mostanában? Valamit a munkádban? Tudást a tanulásoddal? Emberi kapcsolatokat? A gyülekezetedben valamit? Lehet, hogy néha feleslegesnek látod, vagy nehéz kitartanod benne, olyan távoli a gyümölcse… De kérheted Istent ma is, hogy segítsen engedelmeskedni, pótolja ki az erődet, a kitartásodat, a jókedvedet!

Vidám bárka-építést!
Sonkoly Tamás

U.I.
Noé a családjával közösen dolgozott, együtt minden könnyebb. Neked sem kell egyedül kínlódnod! Csütörtök reggel 8:15-től beszélgetünk erről (link a Lelki Ebéd oldalán), gyere, öntsd ki a szíved! Ha nem tudsz jönni, akkor csak írd ki magadból a dolgokat a hello@lelkiebed.hu -ra.

Ha  tetszett ez a Hétindító Üzenet, küldd el másoknak is, illetve iratkozz fel rá.

Kérdések a továbbgondoláshoz:
1. Van olyan része az életednek, amit pusztai bárkaépítésnek érzel? Akár a munkádban, vagy a tanulásban, kapcsolatokban, gyülekezetedben?

2. Szoktad kérni Istent, hogy erősítsen meg benne, hogy a helyeden vagy, és hogy segítsen engedelmesen kitartani? Mely területeken könnyeb őt így bevonni és melyekben nehezebb?

3. Van olyan része az életednek, amelyet egészen másképp ítélnek meg az emberek és másképp Isten? Mi segít, hogy ilyenkor inkább Istenre nézz, mint emberekre?

Csütörtökön lesz Lelki Reggeli, 8:15-9:00 között, továbbra is online formában, ahol a fentiekről fogunk beszélgetni, várunk szeretettel! Az online Lelki Ebéd pedig szerdán 12:30-tól lesz, szokás szerint.

Csatlakozási linkek a www.lelkiebed.hu -n.