Ha inkább hallgatnád, mint olvasnád: PODCAST 

Előfordult már, hogy elloptak tőled valamit? Pénztárcát? Telefont? Esetleg autót? Gyomorszorító érzés! Akkor is szörnyű, ha te is hibás voltál a dologban, és akkor is, ha tehetetlennek érzed magad.

De nem csak tárgyakat lehet tőlünk ellopni! Itt egy lista még értékesebb dolgokról:

Könnyen ellophatják az időnket. Például a sorozatok vagy a telefonos applikációk kifejezetten arra vannak kitalálva, hogy az időnk tolvajai legyenek. Úgy építik őket, hogy könnyen rájuk szokjunk – nemrég tanultam, hogy például ha egy app kitakarja a mobilomon az órát, annak első számú célja, hogy észre se vegyem, milyen sok időt töltök vele… és hopp, már nem maradt időm, amit például Istennel vagy másokra figyeléssel tölthetnék!

Könnyen ellophatják a jókedvünket. Elég lehet egyetlen bántó megjegyzés, egyetlen munkahelyi kudarcélmény, egyetlen váratlan esemény, és máris csak a mosolyunk hűlt helye marad. Olyan könnyen elveszi a lendületünket, a munkakedvünket, a kitartásunkat bármi ilyesmi! És hirtelen már nem a jókedvünk ragad át rólunk másokra, hanem a keserűségünk mérgezi a környezetünket…

Könnyen ellophatják a reményünket. Sokan hajlamosak vagyunk aggódni, csak a rosszat észrevenni. Persze nagyon rossz átélni egy konfliktust, egy betegséget vagy mondjuk egy anyagi nehézséget. De még rosszabb, ha ez a jövőbe vetett reményünket is ellopja, ha már nem is hiszünk benne, hogy ezek a dolgok rendeződni fognak. Persze, elvileg tudjuk, hogy Isten az Úr minden fölött, de nehéz ezt valóban elhinni ilyenkor.

És persze könnyen ellophatják tőlünk Isten országát is… A Sátán fő célja, hogy ne kerüljünk szeretet-kapcsolatba Istennel, igyekszik ellopni a hitünket, a nyitottságunkat, a figyelmünket róla. Ha valaki mégis megtér, kéri Jézus által a bűnei bocsánatát, a Sátán akkor is lopkodni akar tőle: Ne építsd Isten országát, ne törődj az odafelvalókkal, ne add tovább az örömhírt… Isten sok-sok lehetőséget ad nekünk ezekre, a Sátán pedig szeretne elterelni minket ezektől a tolvajlásaival.

Hogyan lehet védekezni a tolvajok ellen? Sok városban vannak kirakva “Vigyázat, zsebtolvajok!” táblák, feliratok. A tudatosság, az óvatosság sokat segít. Ugyanígy te is kitehetsz ma az asztalodra egy ilyen táblát: Ne lepődj meg rajta, hogy a Sátán, mint tolvaj, próbálja ellopni az értékeidet! Maradj éber! Egyedül persze esélyünk sincs ellene, de Jézus meg tudja védeni az életünk minden részét, és vissza is tudja adni, amit a gonosz ellop tőlünk. 

Jézus a Bibliában figyelmeztet minket a lelki értelemben vett tolvajok veszélyére, de egyben bátorít is – ő a jó pásztor, aki vigyáz ránk, rá hallgassunk! A János evangéliuma 10. része így ír nekünk erről:
“Akik előttem jöttek, mind tolvajok és rablók voltak, de a juhok nem hallgattak rájuk. Igen, én vagyok a kapu, ezért aki rajtam keresztül megy be, az biztonságban lesz, szabadon járhat ki és be, és jó legelőt talál. A tolvaj azért jön, hogy lopjon, gyilkoljon és pusztítson. Ezzel szemben én azért jöttem, hogy életet adjak, mégpedig teljes és túláradóan bőséges életet! Én vagyok a Jó Pásztor, aki a saját életét adja a juhokért.”

Túláradóan bőséges, áldott napot!

Sonkoly Tamás
 

Kérdések a továbbgondoláshoz:

1. Loptak már el tőled bármit? Milyen érzés volt?

2. Tudsz mondani példákat a fenti listára? Lopták már el az idődet, jókedvedet, reményedet, akár Isten országa dolgait? Van bármi más, amivel kiegészítenéd a listát?

3. Hogyan tud segíteni az odafigyelés és Jézus, hogy ne lopjon meg téged a Sátán? Mit tudsz tenni, ha mégis megtörténik a baj?

Ha  tetszett ez a Hétindító Üzenet, küldd el másoknak is!