Ha inkább hallgatnád, mint olvasnád: PODCAST 

Az Andy Stanley döntésekről szóló gondolatait feldolgozó sorozatunknak ez az utolsó része – és ez a legneccesebb tanács benne!  Az előző hetek tanácsai mind garantáltan működő gondolatok voltak a célból, hogy jobb döntéseket hozhass – de a mai nem garantálja, hogy jól jársz, hogy megéri az egész. Mégis: ez a mai a legfontosabb!

A Bibliában a Nagy Parancsolat arról szól, hogy szeresd Isten és szeresd embertársadat. Jézus új parancsolatot adott az utolsó vacsorán a tanítványainak: “Ahogyan én szerettelek titeket, nektek is úgy kell szeretnetek egymást!” (János 13,34) Na, mennyire akaródzik ilyen alapon meghoznod a döntéseidet?

Elméletileg könnyű kimondani a mi jellemző döntési szempontunkként, hogy “A szeretetet választom!” De Jézus ijesztően radikális példát mutatott nekünk erre a szeretetre: ő közösséget vállalt a megvetettekkel, akár rabszolgaként is szolgált másokat, és végül az életét adta, hogy mi élhessünk. Nem biztos, hogy neked is meg kell mosnod az értekezleten a kollégáid lábát, és remélhetőleg nem fognak keresztre feszíteni sem. De Jézus szeretet-példája a te valóságodban is alkalmazható!

A kérdés, amit ezek alapján feltehetsz magadnak minden döntés előtt: Mit követel meg tőlem a szeretet?

Sokszor nem egyértelmű, hogy mi lenne a jó döntés. Vajon mi Isten akarata? Dehát az én egyedi, XXI. századi dilemmámról nem mond semmit a Biblia… Ha bizonytalan vagy a döntésben, mindig iránytű lehet Jézus szeretet-parancsa: A szeretetet választom!

Hadd kössem össze mindezt az előző Hétindító Üzenetek döntéseket segítő gondolataival:

1. Őszinte vagyok saját magammal… valójában? Tényleg a szeretet útja, ha ezt döntöm, vagy igazából próbálom átverni saját magamat éppen? 

2. Milyen történetet akarok majd elmesélni? Ha az életem történetére visszatekintve azt szeretném majd látni, hogy végig szeretetből hoztam meg a döntéseimet, akkor erre a mostani döntésemre hogyan akarok visszaemlékezni?

3. Van bennem olyan feszültség, amire oda kell figyelnem? Megérzem, ha jelez a lelkiismeretem, hogy ez a döntés bizony nem lenne a szeretet választása?

4. Mi lenne a valóban bölcs döntés? Ugye nem azt nézem, hogy hogyan tudom maximalizálni az örömömet és minimalizálni a lebukást, hanem a határvonal keresése helyett a szeretetet keresem ebben a döntésben?

Hadd fejezzem be ezt a sorozatot egy személyes gondolattal. Nekem sokat jelentett Andy Stanley-nek ez a könyve. Szeretném, ha a Lelki Ebéddel kapcsolatos döntések mind ilyen jól átgondolt, helyes döntések lennének, a szeretet választva a lehetőségek közül. Tudom, hogy a többiek is így gondolkoznak, akik segítenek a Lelki Ebéd kapcsán. Sokszor nehéz: könnyű inkább félelemből dönteni, vagy lustaságból, vagy önzésből vagy millió egyéb rossz motiváció mentén. Köszönöm, ha imádkozol néha értünk, a Lelki Ebédért, hogy jó döntéseket hozzunk, és minden Isten dicsőségére, mindig a szeretet választva működhessen!

Ha szeretnéd átolvasni a döntésekről szóló teljes sorozatot, ide kattintva megtalálod.
Ha bővebben érdekel Andy Stanley “Better decisions, fewer regrets” gondolata, amelyből a mai üzenet is származik, angolul elérhető a könyv és ingyenes videók is!

Helyes döntéseket kívánok!

Sonkoly Tamás